Geografie, întrebare adresată de scristinateodora, 8 ani în urmă

10 lucruri despre grecia antică​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de esteradulugea
0

Răspuns:

1. Se crede că primele civilizații antice grecești s-au format în jurul anului 1600 î.Hr. În anul 800 î.Hr. grecii au început să împartă teritoriul în orașe-state cu propriile sale legi, obiceiuri și conducători.

2. Grecii nu au avut rege sau regină și au fost primii care au avut un guvern democratic.

3. Limba greacă este cea mai veche limbă care este încă vorbită, fiind folosită neîntrerupt de peste 5.000 de ani.

4. Alexandru cel Mare a fost primul conducător care a făcut monede cu chipul său. Până la el, pe monede apăreau zei și zeițe.

. Locuitorii Greciei Antice au trăit în oraşe-state, fiecare dintre acestea fiind o unitate politică separată cu propriile sale legi şi guvern. Au existat peste 100 de astfel de oraşe-state cele mai puternice fiind Atena şi Sparta.

6. Atena era centrul educaţional al Greciei Antice, în timp ce Sparta era centrul militar.

7. Grecii au inventat „yo-yo”, care este considerat a doua cea mai veche jucărie din lume după păpuşă.

8. Conform unei legende devenită celebră, în anul 1180 î.Hr. grecii au cucerit cetatea Troia cu ajutorul unui cal imens construit din lemn, care a rămas în istorie cunoscut drept Calul Troian. Acesta era gol pe interior și a fost umplut cu soldați. Se spune că în clipa în care troienii au crezut că războiul s-a sfârșit, au dus calul în interiorul cetății, iar soldații ascunși în interiorul calului au cucerit astfel Troia.

9. În vârful celei mai înalte coline din fiecare oraş erau construite clădiri denumite Acropole, care erau folosite pentru festivaluri religioase, pe post de bănci şi fortăreţe.

10. Speranța de viață în Grecia Antică era de 36 de ani la femei și 44 de ani la bărbați.

Alte întrebări interesante