Limba română, întrebare adresată de tudor211, 9 ani în urmă

10 proverbe cu explicații

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NarcisaRemetea
29
1.Na-i carte , na-i parte(trebuie sa inveti ca sa reusesti in viata)
2.Minciuna are picioare scurte
(nu trebuie sa minti caci pana la un moment dat se va afla adevarul)
3.Cel care mereu zambeste in loc sa se infurie va fi mereu mai puternic(indiferent de cat de tare te enerveaza sau supara ceva trebuie sa ramai calm)
4.Leaga prietenie cu cainele, dar nu lasa bata din mana
(oricat de mare e increderea in ceva sau cineva, ai grija ca oricand ar putea sa te tradeze)
5.A face din tantar , armasar
(a exagera)
6.A prinde cu cioara vopsita
(a descoprii un adevar)
7.Vorba multa , saracia omului
(decat sa vorbesti, mai bine ai lucra ceva)
8.Nu lasa pe maine ce poti face azi(fa azi ce ai de facut caci maine s-ar putea sa ai altceva de facut)
9.Si in cea mai frumoasa gradina exista buruieni
(nicio persoana, oricat de perfecta ar fi ea, are si ceva defecte)
10.Buturuga mica , rastoarna carul mare
(nu subestima pe nimeni indiferent de statura)

SPER CA TE-AM AJUTAT.
Răspuns de Mirusca
7
Frate, frate, dar branza-i pe bani.Explicatie: Relatiile de rudenie si prietenie nu inlocuiesc valoarea monetara. Se foloseste de multe ori cand cineva vrea sa obtina lucruri pe gratis pe baza relatiilor. 

Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur!Explicatie: Nu te poti feri de o amenintare nedeclarata. Iti este mai usor sa te aperi de ceea ce cunosti ca iti poate face rau, decat de ceea ce pretinde ca iti face bine, dar de fapt iti doreste raul.

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine.Explicatie: Frumusetea se pastreaza cu costuri. Pentru a mentine standarde ridicate in ceea ce priveste aspectul vizual este nevoie de o investitie considerabila si constanta.

Ai carte, ai parte- daca inveti devii destept.si bogat.

Prietenul la nevoie se cunoaste.- Un prieten adevarat te va ajuta intotdeauna cand vei avea probleme.

Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista.-Nu te aștepta să vină totul de-a gata. De cele mai multe ori, chiar dacă ai la dispoziție toate elementele necesare pentru a obține ceva, trebuie să depui și un minimum de efort pentru a-l obține. Lucrurile nu se întâmplă de la sine și nici măcar forța divină nu poate face totul în locul tău. O altă variantă a proverbului este Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n gură.  

Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.Explicatie: Cei mai multi dintre cei carora le lipseste inteligenta au grija sa atraga atentia asupra lor prin atitudine pretentioasa si ingamfare. Astfel devin antipatici celorlalti. Proverbul se foloseste cand cineva se simte deranjat de prostul care tine mortis sa se laude, fara sa constientizeze propria-i necunostinta.  

 
O mana spala pe alta si amandoua obrazul.Explicatie: Complicitate pentru salvarea aparentelorSe foloseste de obicei cand o persoana cu functie mica ajuta pe cineva din aceeasi categorie sa-si ascunda faptele ilegale sau imorale, pentru a nu fi descoperit. Acelasi lucru il fac si pentru superiorul lor, indeparteaza suspiciunile care il invinuiesc, pentru a-i ramane imaginea curata.

Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.Explicatie: Cineva caruia i-ai facut un bine, iti rasplateste cu rau. Este persoana pe care ai ajutat-o sa se redreseze intr-un moment greu, dar care odata ce si-a recapatat fortele, face tot posibilul sa te aduca intr-o situatie defavorabila.

Nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oalaExplicatie: Nu te amesteca in lucrurile care nu te privesc. E mai bine sa-ti vezi de alte tale, altfel poti fi deveni evervant pentru cei din jurul tau si risti sa “te arzi”.

Apa trece, pietrele raman.Explicatie: Nu totul este trecator si efemer, trecerea timpului nu reuseste sa sterga totul in urma lui.


Alte întrebări interesante