Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

100 De puncte , nu stiu cum sa o termin.

x,y ∈ R
y = x+3 > 3 Aratati ca E ∈ N

E =  \sqrt{ x^{2}+6x+9+3 y^{2} }- \sqrt{3 x^{2}+ y^{2}-6y+9 }

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DemonBolt
5
Ne uitam la primul radical:
 \sqrt{ {x}^{2} + 6x + 9 +3 {y}^{2} }
Facem binom cu x
 \sqrt{ {(x + 3)}^{2} + 3 {y}^{2} }

Inlocuiesti x + 3 cu y
y^2 + 3y^2 (totul sub radical)

4y^2 (sub radical) = >
Primul radical este egal cu 2y

Exact la fel se face si pt al doilea:
Faci binom cu y de data asta:

=> (y-3) ^2 +3x^2 (sub radica)
Inlocuiesti y-3 cu x
=> x^2 + 3x^3 (sub radical)
=> 4x^2 (sub radical)
=> 2x

Va fi
2y - 2x =?
2 ( x+ 3) - 2x =
2x + 6 - 2x
=6
=> 6 apartine lui N

DemonBolt: Am apasat din greseala :) Termin acum
Utilizator anonim: Bine :)
Utilizator anonim: Mersi
DemonBolt: Gata am terminat
Utilizator anonim: Acuma imi Dau seama ca la sfarsit zice E=6 => 6 Apartine lui N
DemonBolt: Acuma promit ca e corect. Nu sunt deloc atent :)
Utilizator anonim: Oricum , mersi mult !!
DemonBolt: Scuze ca a durat atat. Rezultatul este intr-adevar 6. Reincarca pagina
Alte întrebări interesante