Limba română, întrebare adresată de Coryol, 8 ani în urmă

100 puncte B-ul.........................

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefanGroparu21
2
Pastelul este specia liricii peisagiste, in care poetul isi exteriorizeaza trairile prin intermediul vocii eului liric fata de un tablou din natura, valorificand descrierea si o gama larga a procedeelor artistice. Opera "In zori" de George Cosbuc este un pastel dedicat naturii, deoarece intruneste toate caracteristicile acestuia.
Pe de o parte, opera "In zori" de George Cosbuc este un pastel, deoarece poetul isi exprima direct sentimentele de admiratie, uimire, prin intermediul unui tablou dinamic. De altfel, tema naturii, valorificata in orice pastel, este fixata prin indici textuali specifici inca din titlu"zori". Tabloul prinde contur prin imbinarea elementelor apartinand planului cosmic si al celui terestru. Se remarca instanta comunicarii, care da glas trairilor autorului, eul liric, care nu se prouecteaza in discurs, iar revelatorii sunt indici morfologici la pers a 3-a("se misca, a apus, - i, doarme"), ce evidentiaza lirismul subiectiv.
Pe de alta parte, fiind un pastel, este prezenta descrierea literara ca mod de expunere. Imaginea reala este transfigurata prin folosirea unor procedee artistice, descrierea fiind proiectia a unor stari emotionale generate de contemplarea tabloului. Astfel, intalnim epitete cu rol descriptiv("intunecata, moarta, mut") care accentueaza atmosfera de liniste, de adormire a tabloului iar personificarile("geme apa, luna scoboara, satul doarme") ii adauga o nota de sacralitate. Intalnim si inversiuni("legata pluta") si comparatii("Nu crad c-a mai fost pe lume, Noapte ca acum"). Totodata, sunt prezente constructiile nominale substantiv-adjectiv("zare intunecata, funze de argint, vazfuh mut"), dar si verbele de miscare("misca, coboara, bat, joaca") care au rolul de a dinamiza tabloul descris iar verbele la indicativ prezent("se misca, a apus, a pierdut, nu cred") eternizeaza frumusetea tabloului. Nu in ultimul rand, elementele de versificatie(rima aleatorie, ritm trohaic si masura versurilor de 5-8 silabe) contribuie la expeimarea sentimentului de admirare al autorului, prin realizarea unei muzicalitati implicite a discursului.
Asadar, sintetizand cele afirmate, pot sustine ca opera "In zori" de George Cosbuc este un pastel inchinat naturii, imbinand armonios diverse procedee de expresivitate artistica, intr-o compozitie echilibrata, de o mare forta expresiva.

Sper ca te-am ajutat!! Si succes la copiat:)

Coryol: Mersi mult...uita-te si la celelalte întrebări tot 50 de puncte
Coryol: mulțumesc
StefanGroparu21: Cu placere, o sa ma uit
StefanGroparu21: Coroana?
Coryol: o să apară mai încolo:)
StefanGroparu21: stiu
XPaulV: okay
Alte întrebări interesante