Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

11. Numeşte starea interioară pe care ţi-a provocat-o lectura poeziei Acuarelă de Ion
Minulescu, apoi descrie, în 100 - 150 de cuvinte, emoția identificată, prin raportarea
la textul citat. Poți alege una dintre variantele următoare sau numește tu altă stare:
· uimire; - frică; - apăsare; - tristețe.,
Vă rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
11

Răspuns:

Cand am citit aceasta poezie, sentimentul degajat de ritmicitatea versurilor este monotonia si ritmicitatea ploii  care cade  in orasul de provincie de 3 ori pe saptamana. Titlul te poate  duce cu gandul la culorile vii ale unei acuarele, dar ploaia nu poate avea decat o singura culoare  monocroma

Daca vei citi poeziile lui Bacovia ( Rar) unde sentimentul transmis este tristetea si melancolia ( Ploua, ploua, ploua../ Vreme de betie/ Si s-aculti pustiul/ Ce melancolie), in aceasta poezie sentimentul transmis este doar de monotonie!

Acest lucru il poti observa cu usurinta din leitmotivul care se repeta la fiecare strofa. ( În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână)

Explicație:

Răspuns de crinairin
17

Poet simbolist, Minulescu trezeste emotii cititorilor mai ales prin repetarea unor versuri sau motive cheie (,,În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână”, ploaia) care contureaza un univers poetic monoton, lipsit de culoare.

Emotia transmisa este mahnirea, ploaia devenind ca un ser ,,Datator de viata lenta, /Monotona, /Inutila/Si absenta...”. Ploaia, motiv simbolist devine apasatoare pentru cetatenii care incep sa numere ,,In gand/Cadenta picaturilor de ploaie”. Intr-o liniste deplina picaturile ploii pot aduce nostalgie oricarui om.

Noi, cititorii observam in poezie un oras lipsit de viata, cu oameni tristi ce ,,Par papusi automate, date jos din galantare”. In oras oamenii nu traiesc inconjurati de natura si de aceea poetul pune acceptul pe ploaia privita din perspectiva orasenilor. Prin ploaie orasenii merg tacuti, pentru ei fiind un fenomen tulburator. Ei nu observa frumusetea care cade ,,Si din cer”.

Asadar, tristetea este data de monotonia ploii si de lipsa zgomotului din zilele senine.

Alte întrebări interesante