Limba română, întrebare adresată de kleobaba2005, 8 ani în urmă

12. De-a lungul piesei apar aluzii la poveşti tragice de iubire din miturile Antichităţii sau din literatură: Echo şi Narcis, Laura şi Petrarca, Didona şi Enea, Elena şi Paris. Căutaţi informaţii despre aceste personaje, dar şi despre alte cupluri celebre din mitologie, din lumea muzicii, a filmului, din literatură etc., în dicţionare de mituri, de personaje sau pe internet; realizaţi un portofoliu care să conţină rezumate ale unor asemenea istorii (minim 5), însoţite de imagini sugestive. Câteva exemple de cupluri celebre: Orfeu şi Euridice, Eros şi Psyche, Hades şi Persefona, Adam şi Eva, Antoniu şi Cleopatra, Trsitan şi Isolda, Abelard şi Heloise, Napoleon şi Josephina, Quasimodo şi Esmeralda, Bonnie şi Clyde, Salvador Dali şi Gala, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, John Lennon şi Yoko Ono, Carol al II-lea si Elena Lupescu, Mihai Viteazul si Velica, Cuza si Maria Obrenovici, Marin Preda şi Aurora Cornu, Zeus si Hera, Samson si Dalila, Othelo si Desdemona, Hamlet si Ofelia, Iustinian si Teodora, Hitler si Eva Braun etc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danielpetrupasc
0

Răspuns:

Adam și Eva:

Adam și Eva au fost, conform miturilor creației ale religiilor avraamice (iudaismul, creștinismul și islamul) primii oameni și părinții omenirii.

Facerea lor este descrisă în Biblia creștină și cea ebraică. Conform lor, în urma păcatului și neascultării lui Dumnezeu, Adam și Eva sunt izgoniți din Grădina Raiului (ebraică Gan Eden).

n Biblie scrie de două ori :„Dumnezeu a creat omul și femeia după chipul și asemănarea Sa.” Au existat oameni înaintea lui Adam, ori Adam a avut două soții? Din modul de prezentare biblic reiese ca Adam a fost creat întâi, iar Eva, mai târziu, dintr-o coastă a lui Adam. Această dublă creație a omului, bărbat și femeie, este istorisită în două capitole diferite ale Genezei, fapt ce i-a condus pe unii cercetători să presupună că este vorba de două istorii și două creații diferite. O legendă evreiască din Cabala, povestește că după ce Adam a fost creat din lut, tot din lut a creat Dumnezeu o femeie, ce se numea Lilith. Aceștia se iubeau, până când un conflict a făcut-o pe Lilith să se certe cu Adam, să-l părăsească pe el și Grădina Raiului și să se unească cu diavolul. Mai târziu, probabil că ea a ademenit-o pe Eva (a doua soție a lui Adam) cu fructul interzis, răzbunându-se. După ce a fost părăsit de Lilith, Adam se simțea singur, iar Dumnezeu l-a adormit, creând o nouă nevastă, pe care o chema Eva.

Numele de Adam (ebraică אָדָם), așa cum apare în Gen 2, 7 - „Domnul Dumnezeu a plămădit pe om/Adam din țărâna pământului și a suflat în nările lui suflare de viață și s-a făcut omul/Adam ființă vie" - provine, de la „țărână", „pământ" (ebraică adama, אֲדָמָה). Dumnezeu l-a plămădit pe Adam din „adama" deci, „cel pământesc". Numele de «adam» este folosit în Biblie pentru om în general și ca nume colectiv pentru tot neamul omenesc.

„Adam a chemat numele femeii sale Eva, fiindcă este mama tuturor celor vii" (Gen 3, 20). Numele de Eva, (ebraică חַוָּה Hava), înseamnă „cea vie", provenind din rădăcina חיה ("a fi viu").

Primele 3 capitole din Cartea Genezei au, din punct de vedere analitic-literar, diferite surse și au fost redactate relativ târziu. Totuși, ele sunt plasate la începutul Bibliei, pentru că exprimă, potrivit concepției teologice, adevăruri fundamentale despre lume și om: creația, originea și împlinirea ei în Dumnezeu, omul, drama păcatului și speranța mântuirii. Universitarii privesc această poveste drept unul dintre multele mituri antice ale originii.

Este vorba de mituri, alegorii sau simboluri ale unor adevăruri religioase sau legende[6][7][12]. Aceste evenimente mitice sunt: crearea tuturor lucrurilor și a omului de către Dumnezeu și, de asemenea, păcatul omului, care ar fi avut loc la un moment dat în timp, conform mitului.

Mesajul care se desprinde din primele 3 capitole ale Genezei, privește, în primul rând, originea omului și unitatea neamului omenesc. Primul om ar fi fost creat de Dumnezeu, iar întregul neam omenesc s-ar trage dintr-un singur cuplu uman.

De remarcat că în Geneza cap. 1 bărbatul și femeia sunt creați după animale, în timp ce în cap. 2, întâi e creat bărbatul, pe urmă plantele și animalele și abia apoi femeia.

Alte întrebări interesante