Limba română, întrebare adresată de vasypasca8, 8 ani în urmă

13 Menţionează principiul interactiunii în comunicare evidenţiat în replica ,,Dumneata ai auzit ceva?". 14 Explică semnificaţia locuțiunii a dat fuga și precizează cu ce rol este utilizată de Petrică. 15 Precizează modul de formare a cuvintelor: Valea-Mare, dumneata, păstoras, neaşteptat, brădui. 16 Găsește intruşii în seria următoare: brad, branişte, brădet, brădui, brâncă. 17 Construieste câte un enunt cu paronimele brad/bard. b 18 Transcrie, din text, două cuvinte care ilustrează vari- ația regională a limbii. 19 Selectează forma accentuată corect: botniţă/botniţă, matriță/matrită, senil/senil.
20 Precizează tipul fiecărei propoziții din enuntul dat, menționează ce raport există între acestea şi valoarea morfologică a cuvântului marcat. ,,A ieşit din râpă şi a sărit peste Joiana noastră."
21 Redactează, în 50 - 100 de cuvinte, o recenzie a unei cărţi sau o prezentare a unui film în care per- sonajele sunt animale. 43​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de domnica75petry
69
13. A se convinge că a înțeles subiectul. 14. "A da fuga" - a sari, a pleca în grabă, Petrică fuge. 15. Valea - Mare, compunere alăturare, substantivul "Valea", adj. "Mare", dumneata, compunere contopire, "domnia", adj. pronominal, posesiv "ta", păstoraș, derivare in serie, "pastor" + suf. "aș", neașteptat, derivare parasintetica, pref. "ne", așteptat; bradui- derivare serie, "brad"+ suf."ui", 16. Braniște, brânca, 17. De Crăciun am împodobit un brad. Un bard a compus un cântec. 21. Filmul "Regele Leu", Un film animat pt. toate vârstele, de la cei mici, până la cei mari. Conține toate genurile, de la comedie, drama, acțiune, animație. E de nota 10. Un film frumos, plăcut, care te tine in suspans, care îți dă o lecție de viață, cum că nici în "neamuri" nu te poți încrede.. Este un spectacol vizual de la capăt la coadă, cu un scenariu f. bine construit.
Alte întrebări interesante