Limba română, întrebare adresată de Alexia87321, 8 ani în urmă

13. Selectează,din dialogul răzeșului cu boierul poposit la han,o secvență explicativă și o secvență argumentativă. Precizează ce temă are fiecare dintre acestea.(Textul ,,Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu")​​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de kkpopmeme
167

nu sunt sigură,daca nu este corect, poți să-mi dai raport la răspuns.

Am făcut asta in clasa,dar oral și nu mai țin minte

secvența argumentativă-

- Asa, precum spun. Caci pricina noastra de judecata a pornit, cinstite boierule, dinainte de Voda Calimah. Si-am avut infatisare si s-au dus la divanuri randuri de oameni, si s-au facut cercetari si hotamice, si s-au cerut marturii cu juramant, si-au murit unii din neamul nostru judecandu-se si s-au nascut altii tot pentru judecata, si iata, nici in zilele mele, nu s-a gasit inca dreptatea. Ba vrajmasul cu care ma lupt mi-a mai taiat cu plugul din ocina parinteasca doi stanjeni si cinci palme, langa prisaca Velii. S-atunci, ridicand noua plangere la ispravnicie, iarasi n-am gasit mila, caci potrivnicul meu, sa nu va fie dumneavoastra cu, suparare, e corb mare boieresc. Dac-am vazut si-am vazut, am mai coborat o data din coarda sacul cu hartoagele si cu pecetile cele vechi, le-am mai slovenit si le-am ales, si-am pus indreptarile pe care le socot nestirbite colea, langa chimir, si-am incalicat pe roaiba mea si de-acu nu ma opresc decat la Voda.

Aduce argumente motivului pentru care vrea sa meargă la Voda Calimah.

secvența explicativă-

-Cinstite boierule, am raspuns; eu, de neamul meu, sunt razas de la Draganesti, din tinutul Sucevei. Dar asezarile mele sunt nestatornice si dusmanii mei au colti lungi si ascutiti. Am o pricina, cinstite boierule, care nu se mai istoveste. Am mostenit-o de la parintele meu dascalul Iona si tare ma tem c-am s-o las si eu mostenire copiilor mei, daca m-a invrednici Dumnezeu sa-i am.

Aici, Comisul Ioniță explică de unde e el, ce problemă are.


andreichiciudean756: legend
blajlorenarut: Nu-i greșit. e bun
kkpopmeme: mă bucur!
blajlorenarut: :]
g0thb1tch: mama atât de mult
Alte întrebări interesante