Limba română, întrebare adresată de Andreeac1308, 8 ani în urmă

14) Trece în tabel verbele următoare, subliniindu-le pe cele la persoana a II-a:
muncesti
, am citit, vor dobândi, stati, ai spus, plecarăm, curg, vei şti, m-am
speriat, va câştiga, spuneați, cântăm, joc, s-au supărat, v-aţi distrat, veți
discuta, mă închin, m-am speriat, te-ai ostenit, va fi, eram, ştiai, se
bucuraseră, am să văd, o să afli.
Timpul trecut/ Timpul prezent/ Timpul viito/
Vă rog urgent dacă știți ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
2

Răspuns:

Timpul prezent: muncesti, stati, curg, cântăm, joc.

Timpul trecut: am citit, ai spus, plecaram, m-am speriat, spuneati, s-au suparat, te-ai ostenit, eram, stiai, se bucurasera.

Timpul viitor: vor dobandi, vei sti, va castiga, veti discuta, va fi, am sa vad, o sa afli.

Explicație:

Recapitulam persoana, numarul si timpul verbului:

Persoana I este vorbitorul sau persoana care vorbeste, fiind reprezentata de pronumele personale ,,eu” (aflat la numarul singular) și ,,noi” (aflat la numarul plural). Astfel, actiunea verbului este realizata de persoana care vorbeste. Exemple: (Eu) Nu imi doream sa devin seful clasei. (Noi) Ne doream sa obtinem acea bursa scolara.

Persoana a doua indica persoana cu care se vorbeste (,,tu” si ,,voi”). Astfel, actiunea verbului e realizata de persoana cu care se vorbeste (adica in momentul vorbirii). Exemple: Tu nu cunosti bazele chimiei. Voi desenati foarte frumos.

Persoana a treia indica o actiune realizata de o persoana despre care se vorbeste (,,ei” si ,,ele”). Exemplu: Ele si-au construit o casa in copac.

Atunci cand analizam un verb nu avem intotdeauna pronumele personale in fata lor. Trebuie sa ne dam seama dupa cum este conjugat verbul. Putem avea numeroase forme pronominale care ne pot ajuta in analiza verbului.

Numarul unui verb poate fi singular sau plural. Cand este aflat la numarul singular ne referim la o singura persoana, iar cand este aflat la plural este vorba de mai multe persoane.

La modul infinitiv (forma verbelor asa cum este in dictionar) observam niste terminatii ale verbelor care se grupeaza in patru categorii:

1. Conjugarea I cuprinde toate verbele aflate la modul infinitiv terminate in litera ,,a” (exemple: a cauta, a se amuza, a uita, a scapa etc.)

2. Conjugarea a II-a cuprinde toate verbele aflate la modul infinitiv terminate in grupul de litere ,,ea” (exemple: a parea, a vedea etc.)

3. Conjugarea a III-a cuprinde toate verbele aflate la modul infinitiv terminate in ,,e” (exemple: a plange, a merge etc.)

4. Conjugarea a patra cuprinde toate verbele aflate la modul infinitiv, terminate in litera ,,i” sau ,,î” (exemple: a hotarî, a iubi, a izbuti, a dori etc.)

*Daca ti se cere la o analiza morfologica sa precizezi conjugarea verbului o poti afla usor. Exemplu: Noi cercetam un loc pentru a ne aseza cortul. Cum aflam conjugarea? Ne spunem in minte forma de infinitiv a verbelor si anume: a cerceta, respectiv, a aseza.

Timpurile verbelor nu sunt foarte dificile daca stii ce presupune fiecare.

Alte întrebări interesante