Limba română, întrebare adresată de georgeharjaba, 8 ani în urmă

15. Explică legătura dintre peisaj şi trecerea timpului, resimţită de cel care face descrierea.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
61

Răspuns:

Primul indiciu care ne face să simțim o legătură între peisajul contemplat și trecerea timpului (tema poeziei) apare încă din versul 4: „înserează”. Acest „înserează” ne duce cu gândul la finele unei zile, la un timp care s-a scurs.

Avem apoi versul 6 „Sclipește Râul ... o clipă”, care exprimă ideea de efemer, ideea că orice lucru este trecător, oricât de măreț sau de frumos ar fi el.

Strofa 3 ne aduce o altă idee, aceea de încremenire a timpului prin imortalizarea, într-un tablou, a unui anumit moment. Cine privește tabloul are impresia că a cuprins cu privirea acel moment din trecut, așa precum „străinul” de pe bancă are impresia că privind satul îl cunoaște: „Și crezi ... că ai cuprins Florica”.

În versurile finale (12-16) avem explicată mai bine legătura dintre peisaj (pretextul poeziei) și trecerea timpului (team poeziei). Ni se arată că peisajul static, de tablou, nu cuprinde nici experiențele personale: „n-ai zărit ... trecutul meu” și nici dinamismul peisajului, permanenta lui transformare: „timpu-n zbor”.

Trecerea timpului este resimțită doar de cel care cunoaște locurile de mai demult, care a trăit acolo mai mulți ani din viață și care se cutremură contemplând nu doar peisajul în sine, ci, odată cu el, o lungă perioadă de timp încărcată de experiențe personale.

Alte întrebări interesante