Limba română, întrebare adresată de irinanicoleandreescu, 8 ani în urmă

18 Analizează adjectivele din textele de mai jos, după modelul dat.
a. „Zori de ziuă se revarsă peste vesela natură,
Prevestind un soare dulce cu lumină și căldură.
În curând şi el apare pe orizontul aurit,
Sorhind roua dimineții de pe câmpul înverzit.“

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Diamantdelacelini
45

Răspuns:

Bună,

  • dulce - > adjectiv propriu zis, variabil cu 2 forme flexionare, se acordă în gen, nr și caz cu subst. "soare" ( genul masculin, nr. singular, cazul acuzativ) f.s de atribut adjectival.
  • aurit - > adjectiv provenit din verb la supin, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. "orizontul" (genul neutru, nr. singular, cazul acuzativ) f.s de atribut adjectival.
  • înverzit - > adjectiv provenit din verb la supin, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. "câmpul" (genul. neutru, nr. singular, cazul Acuzativ) f.s de atribut adjectival.

Sper te-am ajutat. ❤️


sabrinatrandafir10: Tu unde ai analizat adj ,,vesela,,?...LUPULE MORALIST!
Diamantdelacelini: Păi nu am analizat adj. vesela, pt că este articulat hotărâr cu art. hot. "a" deci a devenit substantiv
Diamantdelacelini: Am încercat să-ți explic că aici nu a adj, e substantiv
sabrinatrandafir10: Mai documentează-te............
Diamantdelacelini: Offf, nu știu cine trb să se documenteze, substantivul este singura parte de vorbire care poate să fie articulată, vesela este articulată hotărât (a devenit substantiv, asta se numește schimbarea valorii gramaticale)
Diamantdelacelini: Ca să fie adj. trrbuia să fie "veselă natura" sau "natura veselă"
Răspuns de sabrinatrandafir10
27

Răspuns:

Explicație: vesela- adj. propriu-zis, fel variabil cu 4 forme, caz Ac, determinat cu subst.,,natura,,nr. sing. gen fem, func. sint. de atribut adjectival (ce fel de?)

dulce-adj. propriu-zis, fel variabil cu 2 forme, caz acuzativ, determinat cu subst ,,soare,, nr. sing.gen masc.funcție sint. de atribut adjectival (ce fel de?)

aurit-adj. provenit de la partea de participiu, fel variabil cu 4 forme,caz acuzativ,determinat cu subst, ,,orizontul,, nr. sing. gen neutru, funcț. sint. de atrib, adjectival (ce fel de? )

înverzit-adj. provenit de la partea de participiu, fel variabil cu 4 forme, caz acuz.determinat cu subst. ,,câmpul,, nr. sing. gen neutru,funcț. sint. de atribut adjectival (ce fel de?).                          


sabrinatrandafir10: Mult succes!
Diamantdelacelini: Hey, vesela este articulată hotărât cu art. hot "a" deci este substantiv cu f.s de atribut substantival
Diamantdelacelini: Nu e "natura veselă" e "vesela natură" (schimbarea valorii gramaticale)
Alte întrebări interesante