Fizică, întrebare adresată de Finestfist12344, 9 ani în urmă

1Care este numele ionului care are deficit de electroni? Care este semnul sarcini lui electrice?
2.Care sunt purtătorii de sarcina într-un conductor metalic?în ce sens se deplaseaza ei?
3.Trecerea curentului electric într-un conductor este datorata întotdeauna deplasări electronilor?
4.Un acumulator furnizează un curent cu intensitatea de 0,2 A timp de 4h. Care este sarcina electronica totala care traversează acumulatorul?
5.Ce mărime fizica are unitatea de masura Ah?Transformați aceasta unitate în unități corespunzătoare în S.I.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlcanistPaladiustein
40
1)Numele ionului cu un deficit de electroni este ,,Cation”- fiind ionul pozitiv format prin procesul de Cedare a electronilor de pe ultimul strat de către atomii de Metale, proces numit și ionizare-deci acest ion are q(sarcina electrică) pozitivă.
2) purtătorii de sarcină eletrică prin metale sunt e- liberi-> ei se deplasează printr-un conductor metalic(sub acțiunea cămpului electric generat de sursa de curent), de la borna negativă a generatorului electric, către cea pozitivă, întrucât sarcinile electrice de același semn se resping iar sarcinile electrice de semn contrar se atrag.
3)Curentul electric, poate fi clasificat în funcție de mai multe criterii, astfel încât unul din aceste criterii este în funcție de natura purtătorilor de sarcină electrică( dar și a materialelor conductoare;
Dinstingem în acest sens 2 tipuri de curenți electrici;
I) Curent Electronic( acesta se propagă prin conductorii metalici, fiind datorat deplasării electronilor liberi dintr-un punct în altul, sub acțiunea câmpului electric emis de sursa de curent)
II) Curent ionic( acesta se propagă prin soluții conductoare, de acizi baze sau săruri, numite și electroliți).
Deci trecerea unui curent electric printr-un conductor, nu este datorată e- neapărat, natura purtătorilor de sarcină electrică depinzând însă de natura materialului conductor).
4) Cum I(intensitatea electrică)=q/t atunci q=I*t=2880C(și reprezintă valoarea sarcinii electrice totale care traversează acumulatorul).
5) Unitatea de măsură A*h este atribuită q(sarcinii electrice) care este I*t. Astfel [I]S.I.=A(C/s) iar [t]S.I.=s, deci [q]S.I.=A*s=C.
1 Ah=3600 A*s=3600 C
Alte întrebări interesante