Limba română, întrebare adresată de elimeow12345, 7 ani în urmă

2. Analizează substantivele din enunțurile de mai jos: a) În grădina-n care scriu/ Cerne aur argintiu/ O fâşie ca de jar/ Spânzurată-ntr-un arțar. b) Era ploaie. Venea împotriva noastră ca un paienjeniş. În curând sticlea în mărgele oblice... şi pânza de stropi ne învălui brusc.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandru3sez
2

Răspuns:

a) În enunțul a) sunt folosite următoarele substantive: grădina, scriu, aur, argintiu, fâșie, jar, arțar. Toate acestea au un rol descriptiv și contribuie la crearea unei imagini vizuale a scenei descrise. "Grădina" este locul în care se desfășoară acțiunea, "aur" și "argintiu" sunt metafore pentru frumusețea naturii, "fâșia" și "jar" descriu aspectul acestei frumuseți, iar "arțar" indică un element specific al naturii.

b) În enunțul b) sunt folosite substantivele ploaie, paienjeniș, sticlea, mărgele, oblice, pânză, stropi. Acestea contribuie la crearea unei imagini vizuale a scenei descrise. "Ploaia" este elementul central al descrierii, "paienjeniș" descrie direcția din care vine ploaia, "sticlea" și "mărgele" sunt metafore pentru scânteierea ploii, "oblice" descrie unghiul sub care cade ploaia, "pânză" și "stropi" descriu modul în care ploaia acoperă și înconjoară pe cei din jur.

Explicație:

Alte întrebări interesante