Limba română, întrebare adresată de Mihaitaaaa, 9 ani în urmă

2 argumente ca un text este o descriere de tip portret VA ROG! MERSI!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
112

Salut !

❁❁❁❁❁

Doua argumente care demonstreaza ca un text este o descriere de tip portret sunt caracterizările directe si naratorul obiectiv.

Explicație:

Pentru a înțelege mai bine exercițiul să scriem două argumente prezente în opera literară „ Portretul lui Ștefan Cel Mare ” de M. Sadoveanu:

  • trăsăturile domnitorului sunt prezente în text prin intermediul caracterizării directe, cu ajutorul frecvenței grupului nominal - perechea substantiv + adjectiv cu rol stilistic de epitet;
  • personajul central al textului suport este caracterizat de către naratorul obiectiv atât în mod direct, cât și în mod indirect;

Model:

Bunica ”, de Șt. O. Iosif

Descrierea literară este creația artistică, în versuri sau în proză, în care se zugrăvește un colț din natură, un obiect sau o persoană, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice.

Consider că opera literară „ Bunica ”, de Șt. O. Iosif este o descrierea literară de tip portret, în care eul liric își exprimă sentimentele de afecțiune față de o persoană dragă.

În primul rând, textul se constituie într-un portret complex, ce armonizează elemente fizice și morale, a căror rememorare stârnește eului liric sentimentele de duioșie și de dragoste puternică. De aceea, limbajul folosit este marcat afectiv, textul căpătând accente de odă, adresată ființei dragi.

Substantivul „ icoană ” utilizat cu sens figurat dobândește, astfel, cu dublă semnificație: pe de o parte, face referire la imaginea bunicii, așa cum i-a rămas ea în suflet, iar pe de altă parte, este o formă de exprimare a dragostei profunde, prin asocierea cu un element religios.

În al doilea rând, admirația față de ființa evocată este sugerată, încă din primele versuri, de elementele cheie ale portretului fizic: imagina părului nins, a ochilor duioși, dar și a vestimentației tradiționale, care-i oferă o frumusețe deosebită.

Pe de altă parte, portretul moral este complex, bunica fiind surprinsă în mai multe ipostaze: harnică ( „ torcea, torcea ” ); caldă față de nepoți ( „ căta la noi așa de blând, senină și tăcută ” ) și bună păstrătoare a tradițiilor.

Astfel, se remarcă predominanța epitelelor: „ nins ”; „ mici ”, dar și prezența repetiției: „ torcea, torcea ”. Metafora din final: „ Duminicii preasfințite ” este de o mare expresivitate, fiind în strânsă legătură cu superlativul absolut: „ Era frumoasă de nespus ”.

În concluzie, ținând cont de argumentele menționate, putem afirma că textul citat este un portret al ființei iubite, păstrate cu drag în amintire.

Ne amintim !

I. Definiție:

Descrierea literară este creația artistică, în versuri sau în proză, în care se zugrăvește un colț din natură, un obiect sau o persoană, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice.

II. Descrierea poate fi:

  • de tip tablou;
  • de tip portret;

Tabloul literar = înfățișează o priveliște, un ținut sau un fenomen al naturii;

Portretul literar = înfățișează trăsăturile fizice și morale ale unui personaj literar în scopul individualizării acestuia și include aspectul fizic, vestimentația, gesturile, însușirile morale;

Procedeele artistice = frecvența grupului nominal ( în figurile de stil și imaginile artistice ) și utilizarea limbajului expresiv;

Alte întrebări interesante