Limba română, întrebare adresată de RoxK, 9 ani în urmă

2.Desigur numai din pricina firii lui pe dos, i s-a părut lui Cănuță două palme mult mai dureroase decât bătaia de deunăzi. Deunăzi, după atâta pisăgeală, se culcase fără să se plângă de șeale și dormise ca o buturugă; acuma n-a putut s-adoarmă de usturimea urechilor. A plâns înfundat toată noaptea pe mindirul lui până despre ziuă.

Se împlinea acu, peste o minută, a treisprezecea învârteală a pământului împrejurul soarelui de când tânărul Cănuță se grăbise a ieși să se bucure de razele acestuia. Un neastâmpăr nesuferit ridică pe băiat de pe mindir. Cănuță oftă adânc ca și cum ar fi răsuflat întâia dată, își șterse repede ochii ca și cum ar fi văzut întâia oară lumina. În perete ardea o lămpșoară afumată. Toți băieții ceilalți dormeau adânc. Își luă într-o basma lucrușoarele lui, mai nimic, și ieși.

Mijea de ziuă când, rupt de oboseala trupului și mai ales de a sufletului, înghețat de atâta umblet pe frig, bătea în geam la cocioaba bunică-sii, în fundul unei mahalale de la marginea orașului. Baba se deșteptase, își aprinsese candela la icoane și se-n-china.

– Cine e?

– Eu bunico.

I-a deschis.

– Ei! ce cauți tu până-n ziuă?

– Am fugit de la jupânul.

– De ce? a-ntrebat bunica încruntată de cine știe ce urât gând i-o fi fulgerat prin mintea ei veche.

– …Pentru-că… nu mai vreau să stau.

– Nu-ți dă de mâncare?

– Ba da.

– Muncești prea mult?

– Mult… dar… nu mult.

– Te bate?

Băiatul dete din cap ș-ncepu să plângă.


1.) Numeste tipul de narator si de naratiune
2.)Demonstratie gen epic (Corect si explicat cum trebuie de 10)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
1)narator obiectiv-naratorul cunoaste tot ce li se intampla personajelor
naratiunea  este obiectiva
2)Genul epic este atunci cand autorul isi exprima gandurile,emotiile sau viziunea despre lume prin personaje in mod indirect.Anecdota Canuta om sucit apartine genului epic deoarece se incadreaza in definitia genului epic.
Alte întrebări interesante