Limba română, întrebare adresată de tonimititica, 9 ani în urmă

2) faceti analiza morfologica si sintactica a numerelelor din textele de mai jos:

a) Cel dintai contribuia cu doi galbeni pe luna, lucrari literare si sacrificii tipografice pentru imprimarea de piese teatrale, programe, instiintari etc, cel de-al doilea, cu patru galbeni pe luna, iar celalalt cu un galben pe luna si indatorirea de a da lectiuni dramatice cate sase ore pe fiecare zi.

b) Dar boierii nu se multumesc a le lua de patru ori mai mult decat dovada capitalului dat lor, regulamentul le infatiseaza inca mijlocul de a lua cel putin de zece ori mai mult, dandu-le dreptul ca sa ceara claca in zilele de lucru, dupa cum si fac mai adesea si astfel ruineaza de tot pe taran.

c) Nu-i costa nimic aceste lucruri, caci unde invata o suta nouazeci si noua de insi, poate invata si al douasutelea.

d) Intru pomenirea muierii care ne-a fost draga amandurora, sa bem ulcica mea (...) Amandoi prietenii si-au strabatut nasul unul catre altul.

E urgent
dau corona


tonimititica: ajuta-ti maa
tonimititica: va roggg
tonimititica: e urgenttttttt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de flu
13
Cel dintai'-numeral ordinal cu valoare substantivala ,masculin,caz N fs de subiect. Doi -numeral cardinal simplu cu val adj. Masculin caz Ac fs atribut adj. Al doilea-numeral ordinal cu val subst masc caz N fs subiect. Patru -nr card simplu cu val adj msc caz Ac fs atrib.adj. Un -nr card cu val adj.masc.caz Ac fs atribut adj. Sase -nr card simplu cu val adj.fem.caz Ac Fs atribut adj. B.

tonimititica: Ma puteti ajuta si la celelalte??
Alte întrebări interesante