Limba română, întrebare adresată de lili2123, 8 ani în urmă


2 În text apar proverbe, zicători sau considerații generale asupra unor situaţii de viaţă. Dintre cele selectate mai jos, pe care ai alege-o ca motto pentru nuvela Popa Tanda? Justifică-ți opțiunea.
a „Omul sărac și mai are, și mai rabdă. Iară cu capul se lucrează mai greu decât cu sapa şi cu furca."
b „Cine vrea să sară peste groapă arunce-și mai nainte desagii peste ea."
c ,,Popa face treaba satului, iar satul să îngrijească de traista popii."
d „Sfânta Scriptură ne învață că întocmai precum plugarul trăiește din rodul muncii sale, și păstorul
sufletesc, care slujește altarului, din slujba sa, de pe altar, să trăiască."
e „Vremile vin; vremile se duc: lumea merge înainte, iară omul, când cu lumea, când împotriva ei."
Sortura​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
9

În textul „Popa Tanda” apar proverbe, zicători și considerații generale asupra unor situații reale de viață.

Ca mottou pentru nuvelă eu aș alege următoarea frază: „Vremile vin; vremile se duc: lumea merge înainte, iară omul, când cu lumea, când împotriva ei” pentru că descrie în totalitate situația satului Sărăceni.

Dacă e se deschidem prima parte a textului vedem o mare diferență între Butucani, satul de baștină a părintelui Trandafir și Sărăceni, satul unde el a fost trimis să slujească. Dacă Butucani era un sat mare cu oameni cu stare și cu socoteală, atunci Sărăceni era total opusul lui. Casele erau sărăcăcioase, nu aveau nici gard, nici poartă, iar biserica nu putea fi numită biserică pentru că era dintr-o grămadă de lemn vechi și arăta deplorabil. Timpul trecea, oamenii erau deprinși să nu facă nimic și să trăiască cu ziua de azi fără a se gândi la viitor. Odată ce a apărut părintele Trandafir care a început să lucreze mult, să-și amenajeze casa și ograda, să fie diferit de ceilalți săteni, a apărut și invidia. Asta poate a fost și momentul când oamenii s-au gândit să ia exemplu, să lucreze și ei. Așa au și făcut. Munca întregului sat a dus la dezvoltarea lui frumoasă, iar părintele Trandafir a fost considerat „omul lui Dumnezeu” pentru că el a fost cel care a arătat cum trebuie de trăit ca să fie bine.

În concluzie pot spune că anume acest mottou „Vremile vin; vremile se duc: lumea merge înainte, iară omul, când cu lumea, când împotriva ei” se potrivește perfect nuvelei „Popa Tanda”. Întrând în esența lui putem să înțelegem acțiunile oamenilor din satul Sărăceni.

Fișa de identitate a personajului principal din textul „Popa Tanda” putem citi aici: https://brainly.ro/tema/6284619

Succes!

#SPJ5

Alte întrebări interesante