Limba română, întrebare adresată de dariaalexdomenico, 8 ani în urmă


2. Iniţial, Caragiale intenţionase să-şi intituleze textul 10 Mai. Ce contrast există între solemnitatea sarbatorii
naționale și întâmplarea evocată?
Generalul Arion, comandant al Cornului II de Armată 10 Mai 1900 - carte postala din Colectia Trompeta​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
18

Răspuns:

Poate vă aduceţi aminte cum Caragiale relata că domnul Goe a fost dus de mamiţa lui la Bucureşti, ca premiu pentru bună purtare, fix de 10 mai. Trecând de la zeflemeaua lui Caragiale, la faptele istorice care au făcut din 10 mai o zi atât de importantă pentru istoria României, trebuie menţionate cele trei momente care au consacrat această dată.

La 10 mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României.  11 ani mai târziu, statul român şi-a oficializat independenţa faţă de Imperiul Otoman, iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Anul acesta, în 10 mai se împlinesc 140 de ani de când principele domnitor Carol I a semnat documentul prin care era proclamată independenţa României, după cum spunea istoricul Neagu Djuvara, într-un interviu acordat Televiziunii Române, în 2014.

Această independenţă a fost câştigată pe câmpurile de luptă din Balcani, unde s-au înfruntat, iniţial, armata rusă şi cea turcă. La începtutul războiului, Rusia respinsese ajutorul oferit de România, însă, după o serie de înfrângeri suferite de ruşi, intervenţia militară a românilor a înclinat balanţa victoriei. Carol I a comandat, personal, trupele ruso-române de la Plevna, unde a obţinut cea mai importantă victorie a războiului. Acum 140 de ani, România nu a câştigat doar independenţa, ci şi Dobrogea şi Insula şerpilor. În schimb, Rusia şi-a încălcat angajamentul de a respecta integritatea României şi a ocupat Basarabia de sud.


dariaalexdomenico: Mulțumesc mult!
Gabiajut: moammaa
Alte întrebări interesante