2 lg ( 2x+1)= lg ( x la 2+7x+61)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
8
2*lg(2x+1)=lg(x^2+7x+61)
Conditii de existenta: 2x+1>0 si x^2+7x+61>0
2*lg(2x+1)=lg(x^2+7x+61)
<=> lg((2x+1)^2)=lg(x^2+7x+61)
<=> 4x^2+4x+1=x^2+7x+61
<=> 3x^2-3x-60=0
<=> x^2-x-20=0
<=> (x-5)(x+4)=0
<=> x=5 sau x=-4
x=5 verifica conditiile de existenta. => x=5 este solutie a ecuatiei din enunt.
x=-4 NU verifica prima conditie de existenta => x=-4 NU este solutie a ecuatiei din enunt.
In concluzie, solutia ecuatiei din enunt este x=5.
Conditii de existenta: 2x+1>0 si x^2+7x+61>0
2*lg(2x+1)=lg(x^2+7x+61)
<=> lg((2x+1)^2)=lg(x^2+7x+61)
<=> 4x^2+4x+1=x^2+7x+61
<=> 3x^2-3x-60=0
<=> x^2-x-20=0
<=> (x-5)(x+4)=0
<=> x=5 sau x=-4
x=5 verifica conditiile de existenta. => x=5 este solutie a ecuatiei din enunt.
x=-4 NU verifica prima conditie de existenta => x=-4 NU este solutie a ecuatiei din enunt.
In concluzie, solutia ecuatiei din enunt este x=5.
frumusica108:
Multumesc pentru rezolvare .☺☺☺
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Biologie,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Religie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Engleza,
9 ani în urmă