2. Lucraţi în perechi.
a. Recitiți cu atenţie însemnările lui Robinson din 27 decembrie. Explicaţi de ce i-a suras gândul de a domestici animale.
b. Exprimați-vă părerea despre modul în care trebuie să ocrotim natura și vieţuitoarele.
Stabiliți, în perechi, o modalitate cât mai atractivă și mai originală de a vă prezenta
punctul de vedere în faţa clasei
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
a) Gândul de a domestici animale i-a surâs pentru că astfel și-ar fi asigurat hrană și pe viitor, când praful de pușcă sau gloanțele se vor fi terminat.
b) Cel mai eficient mod de a proteja natura și viețuitoarele este, după părerea mea, exploatarea rațională, adică să folosim resursele, chiar și prin vânătoare, dar fiind mereu atenți ca natura și efectivele de animale să se poată regenera ușor, într-un timp relativ scurt, și să nu afectăm prin vânătoare echilibrul ecosistemului respectiv.
Ca metodă de prezentare, puteți face o scenetă cu un vânător care împușcă un grup întreg de căprioare, accentuând faptul că din grupul respectiv nu mai rămâne nici un animal în viață. Apoi arătați un alt vânător care împușcă doar 1-2 căprioare, celelalte fiind lăsate în viață pentru a duce specia mai departe și pentru a-și îndeplini rolul în ecosistem.
Explicație:
Însemnarea din 27 decembrie este:
27 decembrie. Am împușcat o căpriță și am rănit o alta, pe care am prins-o și am adus-o acasă, trasă de o funie. I-am legat și i-am oblojit piciorul care îi era rupt. Observație. Am îngrijit atât de bine capra, încât piciorul i s-a însănătoșit și e zdravăn ca înainte. Astfel, s-a domesticit, a prins gustul ierbii de pe pășunea din fața adăpostului meu, așa că nu mai vrea să plece. E cea dintâi oară când îmi surâde gândul de a domestici animale, ca să le am ca hrană când pulberea și gloanțele mi se vor fi isprăvit.