Limba română, întrebare adresată de dsorinaflorina, 8 ani în urmă

2 Ne jucăm cu substantive! Într-o ţară îndepărtată, s-a născut de mult o printesă cu ochi visători şi bucle de aur. Tan unde a văzut întâia oară lumina zilei era scăldată jur-împrejur de valurile unui puternic ocean, lar joace. Când avea 16 ani, era de o frumuseţe rară. Toate ţările se întreceau în a o ruga sa le fle cerul era totdeauna plin de nouri şi neguri cenuşii. Ca orice prinţesă, nu prea avusese timp să se regină. Sufletul ei însă s-a simţit mai atras către una dintre cele mai frumoase ţări, unde I se Domnita Maria a venit în România ca soţie a lui Ferdinand de Hohenzolern A fost una dintre cele spusese că cerul e mereu senin, munţii răsună de doine, iar marea se împreună cu cerul, La serbări, Regina Maria/se îmbrăca în strălucitorul costum naţional. Străbătea țara el dragă în lung şi-n lat, stătea de vorbă cu ţăranii, le asculta nevoile şi-i ajuta. Dar inima ei zbura de la un colţ de ţară la altul, de la palatul din Capitală la Peleş şi de la acesta la Balcic unde din lanuri Tot acolo sunt pâlcuri de bujori şi cicoare pretutindeni, iar turturelele parcă stau gata de ceartă. Trecând pe cărările albe, întâlneşti florile trandafirii ale migdalilor şi tufele bogate ale smochinilor roditori, struguri ce se coc timpuriu şi nuci ce cresc nestingheriţi din vremuri mai iubite regine ale pământului. necosite se ridică macii roşii. depărtate. Marea se vede ca o pânză tremurătoare, albăstruie închisă, ce pare că se împreună cu cerul. Farul e ca o statuie înălţătoare peste un dig puternic. Flacăra lui se aprinde şi se stinge mereu. (,,Povestea unei regine", după Șt. Patriciu) Încercuieşte substantivele proprii din text. Notează în tabel substantivele comune din cele patru enunţuri subliniate. feminin singular Dintro plural masculin singular plural singular neutru plural A tivolo carico ln ovorcitiul ? gcoste-l pe acela care se pronuntă la fel at​


adresaana: care sunt cele 4 enunturi subliniate?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
1

„Într-o țară îndepărtată, s-a născut de mult o prințesă cu ochi visători și bucle de aur. Țara unde a văzut întâia oară lumina zilei era scăldată jur-împrejur de valurile unui puternic ocean, iar cerul era totdeauna plin de nouri și neguri cenuşii. Ca orice prințesă, nu prea avusese timp să se joace. Când avea 16 ani, era de o frumusețe rară. Toate țările se întreceau în a o ruga să le fie regină. Sufletul ei însă s-a simțit mai atras către una dintre cele mai frumoase țări, unde i se spusese că cerul e mereu senin, munții răsună de doine, iar marea se împreună cu cerul. Domnița Maria a venit în România ca soție a lui Ferdinand de Hohenzolern. A fost una dintre cele mai iubite regine ale pământului.

La serbări, Regina Maria se îmbrăca în strălucitorul costum național. Străbătea țara ei dragă în lung și-n lat, stătea de vorbă cu țăranii, le asculta nevoile și-i ajuta. Dar inima ei zbura de la un colț de țară la altul, de la palatul din Capitală la Peleș și de la acesta la Balcic, unde din lanuri necosite se ridică macii roşii.

Tot acolo sunt pâlcuri de bujori si cicoare pretutindeni, iar turturelele parcă stau gata de ceartă. Trecând pe cărările albe, întâlneşti florile trandafirii ale migdalilor și tufele bogate ale smochinilor roditori, struguri ce se coc timpuriu și nuci ce cresc nestingheriți din vremuri depărtate.

Marea se vede ca o pânză tremurätoare, albăstruie închisă, ce pare că se împreună cu cerul. Farul e ca o statuie înălțătoare peste un dig puternic. Flacăra lui se aprinde şi se stinge mereu.

1. Încercuieşte substantivele proprii din text.

Le-am scris îngroșat. Sunt următoarele:

  • substantive proprii simple: „Maria”, „România”, „Peleș”, „Balcic”
  • substantive proprii compuse: „Ferdinand de Hohenzolern”, „Regina Maria”

2. Notează în tabel substantivele comune din cele patru enunţuri subliniate.

feminin singular: „o țară”, „o prințesă”, „cicoare”, „ceartă”, „statuie”, „flacăra”

feminin plural: „bucle”, „turturelele”

masculin singular: −

masculin plural: „ochi”, „bujori”

neutru singular: „aur”, „farul”, „dig”

neutru plural: „pâlcuri”

____________________

Exercițiul se găsește într-o Culegere de exerciții de limba română pentru clasa a III-a, Editura Sinapsis.

Anexe:
Alte întrebări interesante