2. Rezolvaţi în mulţimea Z ecuația:
a) 3(x-5)=-18;
d) 8(x+5)=72;
g) -15(x+6)=120;
j) -20 (x-3)=-180;
b) 6(x-2)=24;
e) 7(x-5)=21;
h)-12(x+10)=-96;
c) -7(x-3)=-49;
/)-2(x-9)=28;
1) 6(x-4)=-54;
k) -17(x+13) = 0; D) 4(x+2)-16=24.
Va rog urgent
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salut!
a) x = -1; b) x = 4; c) x = 6; d) x = 8; e) x = 7; f) x = -10; g) x = 8; h) x = -8; i) x = -14; j) x = 9; k) x = -17; l) x = 6.
Explicație pas cu pas:
a) 3(x-5) = -18
3x - 15 = -18
3x = -18 + 15
3x = -3
x = -1
b) 6(x-2) = 24
6x - 12 = 24
6x = 24 + 12
6x = 36
x = 6
c) -7(x-3) = -49
-7x + 21 = -49
-7x = -49 - 21
-7x = -70
x = 10
d) 8(x+5) = 72
8x + 40 = 72
8x = 72 - 40
8x = 32
x = 4
e) 7(x-5) = 21
7x - 35 = 21
7x = 21 + 35
7x = 56
x = 8
f) -2(x-9) = 28
-2x + 18 = 28
-2x = 28 - 18
-2x = 10
x = -5
g) -15(x+6) = 120
-15x - 90 = 120
-15x = 120 + 90
-15x = 210
x = -14
h) -12(x+10) = -96
-12x - 120 = -96
-12x = -96 - 120
-12x = -216
x = 18
i) -20(x-3) = -180
-20x + 60 = -180
-20x = -180 - 60
-20x = -240
x = 12
j) 4(x+2)-16=24
4x + 8 - 16 = 24
4x - 8 = 24
4x = 24 + 8
4x = 32
x = 8
k) -17(x+13) = 0
-17x - 221 = 0
-17x = 0 + 221
-17x = 221
x = -13
Pasul 1: Rezolvați ecuația 1, 3(x-5)=-18.
Soluție: Deoarece 3(x-5)=-18, atunci x-5=-6, deci x=-1.
Pasul 2: Rezolvați ecuația 2, 8(x+5)=72.
Soluție: Deoarece 8(x+5)=72, atunci x+5=9, deci x=4.
Pasul 3: Rezolvați ecuația 3, -15(x+6)=120.
Soluție: Deoarece -15(x+6)=120, atunci x+6=8, deci x=2.
Pasul 4: Rezolvați ecuația 4, -20 (x-3)=-180.
Soluție: Deoarece -20 (x-3)=-180, atunci x-3=-9, deci x=-6.
Pasul 5: Rezolvați ecuația 5, 6(x-2)=24.
Soluție: Deoarece 6(x-2)=24, atunci x-2=4, deci x=6.
Pasul 6: Rezolvați ecuația 6, 7(x-5)=21.
Soluție: Deoarece 7(x-5)=21, atunci x-5=3, deci x=8.
Pasul 7: Rezolvați ecuația 7, -12(x+10)=-96.
Soluție: Deoarece -12(x+10)=-96, atunci x+10=-8, deci x=-18.
Pasul 8: Rezolvați ecuația 8, -7(x-3)=-49.
Soluție: Deoarece -7(x-3)=-49, atunci x-3=-7, deci x=-4.
Pasul 9: Rezolvați ecuația 9, -2(x-9)=28.
Soluție: Deoarece -2(x-9)=28, atunci x-9=14, deci x=23.
Pasul 10: Rezolvați ecuația 10, 6(x-4)=-54.
Soluție: Deoarece 6(x-4)=-54, atunci x-4=-9, deci x=-13.
Pasul 11: Rezolvați ecuația 11, -17(x+13)=0.
Soluție: Deoarece -17(x+13)=0, atunci x+13=0, deci x=-13.
Pasul 12: Rezolvați ecuația 12, 4(x+2)-16=24.
Soluție: Deoarece 4(x+2)-16=24, atunci x+2=8, deci x=6.
Pasul 13: Rezolviți ecuația sin(AVD)=1/3.
Soluție: AVD=arcsin (1/3).