Istorie, întrebare adresată de nicugabriel, 8 ani în urmă

2 schimbari produse in anglia de procesul de centralizare in evul mediu dezvoltat (2 schimbari produse de franta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DejaView
0

Buna

Răspuns:

Din secolele XII-XIII, dezvoltarea economiei agrare, a mestesugurilor 232j94c si a oraselor, largirea schimburilor comerciale, interne si externe au avut consecinte însemnate asupra centralizarii statelor.

Nobilimea, care, în ansamblul ei, nu si-a adaptat în suficienta masura organizarea domeniului si felul de viata cerintelor dezvoltarii productiei si schimbul, a început sa fie subminata economic. Transformarile petrecute în tehnica si în organizarea militara, constând în scaderea rolului cavaleriei grele nobiliare si în sporirea rolului pedestrimii, precum si în înlocuirea contingentelor recrutate pe baza sistemului vasalic cu trupe de mercenari, au cauzat declinul militar al nobilimii. În acelasi timp creste rolul armatei regale, care începe sa aiba un caracter permanent, devenind o forta suficient de puternica sub autoritatea regelui pentru stavilirea anarhiei feudale.

Orasenimea a sprijinit puterea centrala, deoarece mestesugurile si comertul se puteau dezvolta mai bine în conditiile unui stat centralizat. Orasenii au oferit regalitatii ajutoare banesti sub forma de împrumuturi si dari, sprijin militar prin mobilizarea "steagurilor" urbane, precum si specialisti pentru administratia statului. Ţaranii erau interesati în curmarea anarhiei feudale, pentru a putea sa-si desfasoare activitatea în liniste. Numerosi mici nobili au intrat în slujba regalitatii, primind în schimb domenii sau alte favoruri regale. Clerul, caruia anarhia feudala îi ameninta bunurile funciare, a sprijinit regalitatea cu resurse materiale si cu arme spirituale.În secolul al XII-lea - al XV-lea (în perioada feudalismului dezvoltat) s-au produs transformari importante în viata social-economica a Europei. În Anglia, Spania si Franta s-a desfasurat procesul de centralizare statala care consta în actiunea monarhiei, sprijinita de orasenime, de taranime, de mica nobilime si de biserica, pentru unificarea teritoriala si centralizarea politica a statului.Centralizarea statala a constituit un proces istoric progresist, care a creat conditii prielnice dezvoltarii social-economice, progresului culturii si aparitiei natiunilor.

Întarirea statului a creat, în acelasi timp, conditiile necesare pentru apararea teritoriu-lui tarii sau pentru eliberarea unor teritorii aflate sub stapânire straina.

Sper ca te am ajutat! Citeste asta si poate te ajuta ! Am scris tot ce am stiu acum depinde de tine sa dai raspunsul !

Alte întrebări interesante