2. Subliniază cu o linie predicatele și cu două linii subiectele din enunturile de mai jos.
Precizează părțile de vorbire prin care sunt exprimate.
Bunica frământă cozonacii.
Ele cântă în cor.
Într-o zi de vară, Stela, Cristi si Viorel au mers la pescuit.
Razele soarelui încălzeau pământul.
3. Alcătuiește câte o propoziţie în care:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
((Bunica)) (frământă) cozonacii.
((Ele)) (cântă) în cor.
Într-o zi de vară, ((Stela)) , ((Cristi)) si ((Viorel)) au (mers) la pescuit.
Razele ((soarelui)) (încălzeau) pământul.
Explicatie:
Daca am făcut un cuvânt cu (( la început și)) la sfârșit înseamă ca e subiect. Iar dacă am făcut cu ( la început și) la sfârșit înseamă ca e predicat.
Definiția predicatul :
În gramatica tradițională, predicatul este una din cele două părți de propoziție principale, cealaltă fiind subiectul, altfel spus, este unul din constituenții propoziției minimale, celălalt fiind subiectul[1][2]. Divizarea aceasta a fost introdusă din Antichitate, pornind de la analiza structurii sintactice a limbajului de către diverși filosofi cum ar fi Aristotel. De la el provine evidențierea cuplului subiect–predicat, definiția „despre ceea ce se spune ceva / ceea ce este spus”[3].
Definita subiectului :
În sintaxa tradițională, subiectul este acea „parte principală de propoziție despre care se spune ceva cu ajutorul predicatului”[1], adică este purtătorul acțiunii, întâmplării, stării, existenței, caracteristicii calitative sau cantitative exprimate de predicat[2]. Distingerea celor două părți de propoziție a fost făcută încă din Antichitate, pornind de la analiza structurii sintactice a limbajului de către diverși filosofi, cum ar fi Aristotel. De la el provine evidențierea cuplului subiect–predicat, definiția „despre ceea ce se spune ceva / ceea ce este spus”[3].
Sper ca team ajutat :)