2, Transcrie, din text, un fragment care conține o adresare. Precizează dacă este o
comunicare cu persoane apropiate. Argumentează-ți răspunsul în două rânduri. Textul este zi de primăvară după titel constantinescu pentru clasa a treia.
Răspunsuri la întrebare
Adresarea directă presupune comunicarea verbală dintre doi sau mai mulți interlocutori. Ea se deosebește prin câteva trăsături identificate în scris:
1. La nivel de punctuație se utilizează la începutul enunțului linia de dialog, iar la finalul enunțului se pune semnul întrebării sau semnul exclamării.
2. Apar adresări directe. De exemplu verbele sunt la persoana a doua. ("vino!", " hai!" , " asculta!" ).
3. După o adresare directă se pune virgula.
Reține!
În adresarea directă se ține cont de regulile de politețe. Astfel, dacă ne adresăm unei persoane mai în vârstă decât noi vom folosi verbele la persoana a doua plural. De exemplu "veniți!" "ascultați!"
Vom utiliza de asemenea pronumele de politețe, dumnevoastră, etc.
Dacă ne adresăm unei persoane apropiate, unei rude, unui prieten, ținem cont și atunci de regulile de politețe, însă nu mai folosim verbele la persoana a doua numărul plural si nici pronumele de politețe.
De exemplu:
-Vino, te rog, să ma ajuți! (adresare directă către o persoană apropiată).
-Puteți, vă rog, să mă ajutați! (adresare directă către o persoană mai în vârstă).
Sugestie de răspuns:
În fragmentul selectat se identifică o adresare directă. La nivel de punctuație se observă linia de dialog, iar la finalul răspunsului este utilizat semnul de exclamație.
Persoanele care comunică sunt apropiate, deoarece lipsesc pronumele de politețe, iar verbele sunt folosite la persoana a doua , numărul singular.
https://brainly.ro/tema/9824511
#SPJ 1