Matematică, întrebare adresată de alex952013ox0767, 8 ani în urmă

20 -15 vreau explocatie cum o pot rezolva cu trecere peste ordin si imprumut .​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claufloryb
1

Răspuns:

Scăderea cu trecere peste ordin:

Așezăm numerele unul sub altul, unități sub unități, zeci sub zeci și sute sub sute. Începem scăderea cu coloana unităților. Observăm că 2 este mai mic decât 6, deci nu putem face scăderea. Soluția este să ne „împrumutăm”, adică să luăm 1 zece (10 unități) din coloana zecilor (de la descăzut). Cifra zecilor descăzutului se micșorează cu 1 (8 minus 1 egal cu 7; cifra zecilor devine 7), iar cele 10 unități pe care le-am împrumutat se adaugă celor 2 pe care le aveam deja și obținem 12 unități în coloana unităților. Acum putem face scăderea: 12 minus 6 egal cu 6.

Scăderea fără trecere peste ordin:   Scăderea numerelor naturale se poate face în scris, așezând numerele unul sub altul. Dacă cifrele descăzutului sunt mai mari sau egale cu cifrele corespunzătoarele ale scăzătorului (cifra unităților descăzutului este mai mare sau egală cu cifra unităților scăzătorului, la fel pentru cifra zecilor etc.), atunci se scad unități cu unități, zeci cu zeci etc.; scăderea este fără trecere peste ordin. În acest articol ne ocupăm de acest caz.

Dacă una dintre cifrele descăzutului este mai mică decât cifra corespunzătoare a scăzătorului, atunci spunem că scăderea este cu trecere peste ordin; de exemplu, dacă cifra unităților descăzutului este mai mică decât cifra unităților scăzătorului, spunem că „trebuie să ne împrumutăm” la cifra zecilor.

Așezăm numerele unul sub altul, unități sub unități, zeci sub zeci, sute sub sute, mii sub mii etc. În dreptul descăzutului (numărul din care scădem) scriem semnul „-” (minus). Sub cele două numere desenăm o linie orizontală (culcată) care ține locul semnului „=”.


claufloryb: nu mai aveam loc (= sper că te-am ajutat cu scăderea
Alte întrebări interesante