20p SUBIECTUL AL II-LEA Imaginează-ți că eşti o carte de lectură pentru copii. Scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte, in care să descrii felul în care arăți și ce conții, apoi, cu ajutorul dialogului, convinge un copil să te citească. Punctajul pentru compunere se acorda astfel: Continutul compunerii=12p Redactarea compunerii= 8p (marcarea corectă a paragrafelor=ip: coerenţa textului=lp: proprietatea termenilor folositi=ip: corectitudine gramaticalz=1p, claritatea exprimării ideilor=1p, respectarea normelor de ortografie=1p, respectarea normelor de punctuatie=lp: lizibilitate=1p) . NOTĂ: Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte şi dezvolta subiectul propus a 20-21 Din oficiu 10 puncte
Răspunsuri la întrebare
- Salut!
Probabil raspund cam tarziu pentru tine, dar posibil ca
voi ajuta si pe altcineva care cauta aceasta intrebare.
Tainele cartii
V-ati întrebat vreodata, Ce este Matematica? haideti sa călătoriti cu mine in aceasta poveste lunga, sa descoperim impreuna, ce ar putea fi matematica.
Am mii de pagini cu numere, cifre si probleme. Foarte multe semne de citire, si desene! Multe x-uri si zero-uri, atat de multe, incat iti poti face capul calendar, dar nu trebuie sa facem haz din necaz, pana la urma matematica este grea doar daca nu o gandesti! Ea este distractiva, constructiva si te poate invata multe.
-Cum ar fii? Intreaba cei doi copii
Cum sa aduni, sa scazi, si sa numeri, sau daca esti mai avansat, cum sa aflii necunoscute, ori sa desenezi mai multe, poate ti-ar placea sa lucrezi si cu gradele, insa avem de toate! Nu-i timp de pierdut, deschide cartea!
-Dar matematica e grea!
Nu este grea de loc caci iti explic sincer, daca intelegi, totul o sa se lege, si n-ai sa mai intampini probleme pe timp ce trece! Iata totusi probleme mai simple pentru voi,
va vad mai stresati decat noi. Noi... marii matematicieni, si fizicieni, nu ne comparam cu voi copii! Si vrei sa afli cum? Totul a inceput cand ei m-au deschis pe mine! Cartea de matematica, si au inteles tainele mele. Insa pe moment, haide sa lucram ceva mai distractiv, poate ceva cu mere, pere sau baloane! Ce ai zice de un pic de distracție mai mare?
-De acord! Cu ce incepem? striga primul copil
Hai sa incepem mai intai cu lucrurile de baza. Sa numaram de la 1 pana la 10!
-1, 2, 3... Ce urmeaza dupa Andrei?
-Nu stiu Maria, dar noi ce facem?
-numaram
-ce numaram?!
-Nu stiu
-Ce numaram, carte de matematica?
Numaram de la 1 pana la 10, si intelegem lucrurile de baza mai intai, caci pe parcurs apoi, vom invata sa numaram de la 10 pana la 20 împreună cu noi lectii la matematica, dar asta depinde de voi. Eu am sa astept, am sa astept chiar si 1 ora daca e nevoie! Dar vreau sa va vad numarand! Aveti habar cum se face?
-Eu stiu! m-a învățat educatoarea la gradi!
-Si eu știu, dar eu vreau sa numaram banane.
Atunci vom numara banane Andrei, 1, 2 ,3 iar apoi schimbăm fructele, asa va fii mai usor!
-1, 2, 3...
-3 ce?
-banane!
-4,5,6...
-6 ce?
-mere!
Mere, banane, portocale, toate fructele de pe pamant, toate fructele ce exista, parca insiruirea numerelor nu se mai termina. Parca copii se opreau mai mult la fructe decat la numere. Parca... nimic nu mai conta!
Copii tot jucandu-se, nu mai observasera si cartea de matematica ce era intristata pe cinste. Tot ce a vrut aceasta, a fost sa ii ajute pe copii si sa descopere tainele sale, insa acestia fiind mofturosi nu au mai bagat de seama si emotiile cartii de matematica ce statea acum pe un covor din camera copiilor, si calcula perimetrul camerei, crezand ca se va inveseli, insa era in zadar.
-Mosule, mosule! de ce esti asa trist?
Mosule?! Dragule eu sunt o carte, oi fii eu mai batran, dar am peste 100 de pagini, asa ca nu te mai straduii sa ma enervezi piticanie! Nici nu stii sa numeri, sunt dezamagit de voi dragilor.
-Ne pare rau, vom incerca sa invatam mai mult!
-Da, promit si eu sa nu mai mananc atatea portocale si banane!
-La fel si eu.
Cartea de matematica, luminata la fata se ridicase cu o speranta in ochii lui, crezand ca acestia chiar vor invata sa numere, si chiar sa studieze tainele acesteia. Timpul trecuse asadar, iar cei doi copii se tinusera de cuvant, si invatase-ra tot ce putura din matematica.
Cartea de matematica era absolut mandra de cei doi, si isi daduse seama ca el chiar i-a convins pe cei doi sa invete pe deplin tainele acesteia.
In final, acestia au intrat la liceul dorit, iar cartea de matematica a continuat sa gaseasca noi copii ce
ii putea ajuta la fel cum a facut cu Maria si Andrei.