Limba română, întrebare adresată de Cerasela07, 8 ani în urmă

3 1. Cuvintele din proverbele următoare s-au amestecat. Recompune proverbele, apoi notează-le în caiet. primăvară, cu, nu, floare, se face, o; părul, ba, lupul, nåravul, dar, ba, îşi schimbă; singur, groapa, altuia, în, cine, cade, ea, sapă; nu, de, urciorul, multe, la, ori, merge, apă; înainte, la, înapoi, la, război, plăcinte; când, zice, sunt, struguri, că, nu, la, ajunge, acri, vulpea.
2. Identifică o situație de viaţă potrivită pentru fiecare proverb de la exerciţiul 1, pentru a le explica semnificaţia.
Va rog exercițiul 2!!!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de urmommy
8

Răspuns:

ex 1.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Vulpea când nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.

La plăcinte inainte,la război inapoi.

Lupul isi schimba parul dar năravul ba

cine sapa groapa altuia cade Singur in ea

cu o floare nu se face primăvara

ex 2.

Ulciorul nu merge de multe ori la apă = Da, nu merge pentru că nu se poate să tot faci un lucru rău și să nu ți se intâmple nimic și ție ( celui care produci răul) .

Lupul isi schimba parul dar năravul ba = Proverbul vrea să spună că unii oameni iși

schimba aspectul dar comportamentul nu și-l schimbă niciodată.

cu o floare nu se face primăvara = Trebuie să muncești și să te chinui ca să ajungi cât mai sus.

Vulpea când nu ajunge la struguri zice ca sunt acri = Acest proverb reprezintă omul necinstit, invidios , care nu are parte de realizarile altei persoane si care nu este capabil de a ințelege alte persoane mai inteligente decât el. Din răutate, acest om caută să pună o anumită persoana intr-o poziție inferioară.( proastă)

La plăcinte inainte,la război inapoi= Aici este vorba de lașitate. adica : omul se duce la răsplată , la gratuități, dar când vine vorba de pericol / muncă, omul da inapoi ..

cine sapa groapa altuia cade Singur in ea = Se face referire indirectă la faptul că omul care plănuiește ceva rău cuiva este pisibil să iși facă rău lui insuși

Alte întrebări interesante