Geografie, întrebare adresată de Anne6767, 8 ani în urmă

3 asemanari si 3 deosebiri dintre grupa fagarasi si grupa parang??
3 asemanari si 3 deosebiri dintre muntii apuseni si muntii banatului??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de byby12341
10
Prima asemanare intre grupa Fagarasi si gr Parang este ca modul de formare al reliefului este prin cutarea si inaltarea scoartei terestre(OROGENEZA ALPINA).
A doua asemanare este ca din punct de vedere al alcatuirii geologice ,in cele 2 grupe Fagarasi si Parang sunt prezente rocile metamorfice.
A treia asemanare intre cele 2 grupe este ca relieful este glaciar ,adica relief format prin actiunea ghetarilor asupra scoartei terestre.
Prima deosebire este ca altitudinea maxima din muntii fagarasi este mai mare decat muntii Parang(Vf Moldoveanu 2544m>Vf Parangul Mare 2519m)
A doua deosebire este ca in Grupa Fagarasi relieful glaciar se afla in zona de creasta centrala din Muntii Fagarasi si Iezer,iar in Gr Parang relieful glaciar se afla in jurul vf inalte .


Muntii apuseni si muntii banatului:
Prima asemanare este ca relieful lor sa format prin cutarea si inaltarea scoartei terestre (OROGENEZA ALPINA).
A doua asemanare este va aspectul reliefului celor doua grupe este discontinuu din cauza vailor transversale Valea Timisului ,Bistrei si Muresului.
A treia asemanare este ca tipul de relief din Muntii Apuseni si Muntii Banatului este carstic ,format prin dizolvarea calcarelor de catre ape.
Prima deosebire este ca din pct de vedere al alcatuirii geologice,Muntii Banatului prezinta sisturi cristaline :calcare,iar in Muntii Apuseni se prezinta un adevarat mozaic petrografic :sisturi cristaline,calcare,roci metamorfice in sud
A doua deosebire este ca altitudinea maxima din Muntii Apuseni este mai mare decat in Muntii Banatului(Vf Bihor 1849 m>Vf Semenic 1446m).
A treia deosebire aste ca in muntii apuseni sunt prezente depresiunile- golf care sunt patrunderi ale dealurilor de vest in interiorul muntilor ,in lungul celor 3 Crisuri(Alb ,negru ,repede) iar in muntii banatului nu sunt prezente.
Alte întrebări interesante