Religie, întrebare adresată de federicacimpoeru8, 8 ani în urmă

3.Dupa baia sfintitoare, Preotul ma miruieste, Ea me face mult mai tare Prin ea ,Domnul miluieste Cand e Sfanta Liturghie 4Dupa multe rugaciuni, Asteptam harul s vie: Ea ne face mult mai buni.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeabarbu2
2

Răspuns:

Termenul "Liturghie"este de origine greaca. La inceput, cuvantul "Liturghie" desemna orice actiune sau lucrare in interes public sau comun. In Antichitatea greaca, termenul.Liturghie. avea o intrebuintare nereligioasa.

In crestinism, cuvantul .Liturghie. va desemna pe de o parte oficiul sacramental, iar pe de alta parte, lucrarea, exercitarea sau indeplinirea actelor de cult savarsite de slujitorii cultului crestin, incepand cu Sfintii Apostoli.

Locul savarsirii Sfintei Liturghii este biserica. Ea mai poate fi savarsita cu binecuvantarea episcopului si afara sau in vreo casa. Lucrul principal este ca la savarsirea Sfintei Liturghii sa existe Sfantul Antimis. Fara el nu poate fi savarsita.

In Biserica Ortodoxa sunt folosite astazi trei liturghii: a Sfantului Ioan Gura de Aur, a Sfantului Vasile cel Mare si cea a Sfantului Grigorie Dialogul.

 I Liturghia Catehumenilor

Sfintele usi sunt deschise si perdeaua ridicata. Diaconul, stând în fata usilor împaratesti zice cu glas mare:

Diaconul: Binecuvânteaza, parinte.

Preotul, având capul descoperit, ia Sfânta Evanghelie cu amândoua mâinile, o ridica putin si face semnul Sfintei Cruci pe sfântul antimis, începând cu capatul de sus, apoi cu cel de jos, la stânga si la dreapta zicând:

Preotul: Binecuvântata este împaratia Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor.

Preotul închide sfintele usi, iar diaconul zice ectenia mare. Daca nu este diacon o zice preotul din altar.

Alte întrebări interesante