Istorie, întrebare adresată de gianinairis14, 8 ani în urmă

3. Explică formarea poporului român şi a limbii române.​


cozonacpufos: Păi...Dacia a fost invadată de romani și romani au început să se căsătorească cu daci și să format poporul român...din câte știu eu.=/

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mary6350
3

Răspuns:

Românii sunt, din punct de vedere etnografic, ansamblul vorbitorilor limbii române (limbă romanică) care trăiesc în centrul și estul Europei.

 Originile românilor sunt comune cu cele ale aromânilor și depășesc cadrul României actuale, dar sunt disputate, existând mai multe teorii, unele care se exclud reciproc, interpretând diferit sursele arheologice și istorice. Niciuna dintre teorii nu poate explica exhaustiv și satisfăcător toate datele toponimice, lingvistice și etnografice.

 Originile românilor reprezintă una dintre cele mai dezbătute probleme din istoriografia românească, deoarece este legată de contextul politic în care Românii și-au revendicat independența pe teritoriile locuite de ei, împotriva împărățiilor dominante (Austro-Ungaria și Rusia): istoricii români s-au străduit să demonstreze continuitatea românească în aceste teritorii, în timp ce istoricii austro-ungari (ulterior și germani) sau ruși (ulterior și din alte țări slave) se străduiau să o pună la îndoială.

Studierea problemei etnogenezei, adică a originii oricărui popor, constă în determinarea următoarelor aspecte: când, unde, în ce condiții și din care influențe lingvistice, culturale și demografice s-a format comunitatea etnică respectivă?

Aceste determinări se referă și la problema originii neamului românesc.

Sper ca te-am ajutat!

Astept sa-mi dai coroana!


mary6350: coroana??
Alte întrebări interesante