Limba română, întrebare adresată de gabrieladanielagabri, 8 ani în urmă

3 Imaginează o narațiune de aproximativ 300 de cuvinte în care să prezinți întâmplarea misterioasă sugerată de ilustraţia de mai sus. Tine cont de următoarele indicații: a titlul narațiunii va fi titlul imaginii; b în cuprinsul textului, vei integra, acolo unde consideri că este potrivit, enunțul care însoțește ilustrația, scriindu-l cu o altă culoare; c vei include în narațiune o secvenţă descriptivă, o secvență explicativă şi o secvență dialogată. ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
17

Pentru a scrie o narațiune în care să prezentăm o întâmplare misterioasă sugerată de ilustraţie este foarte important să realizăm un plan de la care să pornim.

1. Stabilim titlul (așa cum este sugerat în manual): Oaspeți neașteptați

2. Stabilim personajele, locul și timpul acțiunii – imaginea ne sugerează câteva posibilități: o casă veche, o cabană, un castel, un muzeu etc.

3. Notăm câteva idei principale

4. Putem introduce o secvență descriptivă și una dialogată la începutul narațiunii astfel:

După un drum istovitor Tudor și Maria au ajuns la cabană aproape de apus. Ultimele raze ale soarelui mângâiau coama muntelui tăcut, scăldând împrejurimile într-o lumină portocalie, grea și amenințătoare. Cabana, o construcție foarte veche și destul de impunătoare, părea să moțăie netulburată de apariția lor.

Tudor, nerăbdător să descopere dacă legendele pe care le citise erau adevărate, apăsă mânerul și, spre surprinderea lui, ușa se deschise aproape fără zgomot.  Interiorul părea primitor însă avea senzația că în aer plutea, aproape imperceptibil un parfum de iasomie, scorțișoară și migdale.  

- Hai să intrăm și să facem focul, până nu ne mănâncă urșii sau alte animale la fel de prietenoase, zise Maria trecând pe lângă el și pășind veselă peste prag.

- Ai grijă Maria! Trebuie să fim foarte precauți! Toate aceste legende nu pot fi doar...cuvintele îi înghețară pe buze, pupilele i se dilatară în timp ce privea îngrozit spre ușa de la bucătărie. Își simțea inima zvâcnind. Era convins că văzuse mânerul ușii rotindu-se.

5. Apoi putem introduce o secvență explicativă – spre exemplu putem povesti pe scurt o legendă pe care Tudor a auzit-o despre cabană și care ar putea explica de ce este atât de speriat

6. stabilim un final al narațiunii noastre

Ne amintim:

Secvența descriptivă este acea secvență a textului narativ care conține o descriere, secvența explicativă conține o explicație, iar secvența dialogată un dialog între personaje.

Mai multe despre text narativ aici: https://brainly.ro/tema/782798

Succes și spor la teme!


c98496647: doar atât
c98496647: puteai sa mai povestești
c98496647: ceva
Alte întrebări interesante