3 În ce măsură eşti de acord cu afirmația: ,,Cetatea noastră nu este în puterea unui singur om. Ea este liberă şi poporul o guvernează,, ( Euripide, dramaturg grec.) Numeşte şi compară tipurile de guvernare la popoarele Orientului antic şi în polisurile din Grecia Antică. În ce constă diferenţa ?, pe care formă de guvernare o simpatizezi?
va rog mai repite va rog mult
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Afirmația sugerează că puterea în cetate este distribuită și că poporul este cel care guvernează, nu un singur individ sau grup de indivizi. Aceasta ar putea fi o referire la o formă de guvernământ democratic sau la ideea că puterea nu trebuie să fie concentrată în mâinile unui singur lider sau grup de lideri.
Numeşte şi compară tipurile de guvernare la popoarele Orientului antic şi în polisurile din Grecia Antică. În ce constă diferenţa ?
Popoarele din Orientul antic au avut mai multe tipuri de guvernări, cum ar fi monarhiile, teocrațiile și guvernările tribale. Imperiile Mesopotamiene, ca Asirienii si Babilonienii au avut un sistem monarhic, în care un rege sau un împărat avea putere absolută și conducea guvernul. Egiptul a avut o teocrație, în care faraonul era considerat un zeu și avea putere absolută. În Asia mică, guvernările tribale au fost frecvente, în care un lider tribale era responsabil pentru conducerea tribului.
În Polisurile Greciei Antice, guvernarea a variat de la polis la polis. Cele mai cunoscute sunt sistemul democratic și cel oligarhic. Sistemul democratic se baza pe participarea directă a cetățenilor la luarea deciziilor prin vot, aceasta fiind caracteristica polis-ului Atena, unde se aplica aceasta forma de guvernamant. Sistemul oligarhic se baza pe puterea unui grup restrâns de oameni bogati si influenți , care conduceau polis-ul, acest sistem fiind caracteristic pentru polis-urile precum Sparta.
Diferenta dintre cele doua tipuri de guvernare se bazeaza pe cine detine puterea, in Orientul antic puterea era detinuta de un singur individ sau un grup restrans de indivizi, in timp ce in Grecia Antica puterea era distribuita si se baza pe participarea cetatenilor la luarea deciziilor.
Explicație: