Istorie, întrebare adresată de elenabalanoiu17, 8 ani în urmă

3.Pe baza imaginii, a textelor si a lectiei, realizeaza o scurta descriere a civilizatiei autohtone nord dunarene din a doua jum a mil 1 i. de hr


DAU CORONA

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anyann
4

1. Un element comun care apare in cele doua texte este folosirea etnonimului (etnonim=nume de popor) "geti" pentru populatia din zona fluviului Istru (Dunarea de azi). Ambele texte evidentiaza faptul ca acest etnonim era folosit de greci, in timp ce romanii se refereau la acest popor cu numele de "daci"

2. Geto-dacii aveau o religie politeista, venerand mai multi zei. Zeul suprem era Zalmoxis. De asemenea, getii credeau in nemurirea sufletului.

3 In spatiul carpato-danubiano-pontic, facand parte din neamul tracilor, s-a dezvoltat un popor cu o civilizatie deosebita: geto-dacii. Acestia ocupau zona geografică de la N de muntii Haemus ( Balcanii de azi) pana la Carpatii nordici, iar fluviul Dunarea a avut un rol important in evolutia lor economica si politica. Aveau o religie politeista si isi adorau zeii pe care ii cinsteau prin ritualuri in care demonstrau ca nu se tem de moarte. Zeului suprem, Zalmoxis, ii inchinau sacrificii umane considerand ca, in acest fel, cel "trimis" ca mesager, poate sa ceara zeului indurare pentru poporul sau.


elenabalanoiu17: multumesc mult!!!
anyann: Cu placere!
elenabalanoiu17: poti te rog sa ma ajuti cu inca o intrebare?
Alte întrebări interesante