Chimie, întrebare adresată de rotaruornela03, 8 ani în urmă

3 probleme am nevoie de ajutor dau coroana

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
4

Varianta de rezolvare propusă

Am folosit termeni, care să vă ajute să vedeți rezultatele experimentelor și să înțelegeți ce este un precipitat și ce este efervescența la identificarea carbonaților.

a) Primul experiment se referă la reacția de identificare a ionului Ag(I) cu ajutorul reactivului de grupă HCl 0,3N-1N. În Chimia analitică calitativă, ionul pozitiv de Ag (I) face parte din grupa I analitică, grupa acidului clorhidric (reactivul de grupă, fiindcă formează cloruri insolubile în apă, cu ionul de Ag și alți cationi din grupă( Pb²⁺, Hg²⁺₂).

Reacția care are loc este o reacție de precipitare și este reversibilă:

AgNO₃ soluție+ NaCl soluție = NaNO₃ soluție +AgCl↓ precipitat alb

Din clorura de argint, în timp și sub acțiunea luminii se formează Ag, culoare neagră.

b) Experimentul se referă la identificarea ionului negativ-anion de sulfat (SO₄²⁻) cu BaCl₂, în Chimia analitică calitativă, fiindcă se formează un precipitat alb cristalin, greu solubil în acizi minerali. Reacția de precipitare este reversibilă:

Na₂SO₄ soluție +BaCl₂soluție = 2NaCl soluție + BaSO₄↓ pp alb cristalin

c) Experimentul se referă la identificarea ionilor negativi (anioni) de:HCO₃⁻(carbonat acid, bicarbonat) și CO₃²⁻(carbonat) din sărurile lor, prin reacția cu HCl, H₂SO₄diluat. Reacția se numește de deplasare a unui acid slab de către un acid tare. Acidul slab, în cazul de față este acidul carbonic(H₂CO₃), care nu poate exista în stare liberă, el se descompune în timpul reacției în H₂O și CO₂ gaz. Fiindcă se degajă în timpul reacției din amestecul lichid din eprubetă, se produce un fenomen de *fierbere la rece* a amestecului, numit efervescență. Este asemănător cu fierberea unui lichid, pe becul de gaz. Reacția care are loc este ireversibilă:

Na₂CO₃soluție + 2HCl soluție → 2NaCl soluție + H₂O + CO₂↑ gaz

                                                                                           efervescență


rotaruornela03: Mersi dar spunt prea multe detalii aveam nevoie doar de ce observ concluzie si ecuatie
rotaruornela03: Imi poti scrie concret concluzia si observarea?
MariaE15: Concluzii:
MariaE15: 1) la primul experiment, observăm un precipitat alb de AgCl, din care in timp și la lumină se formează Ag, apare o culoare neagră. Ionii de Cl(-) pot fi identificați cu ajutorul ionilor de Ag(+), fiindcă se formează AgCl, un precipitat de culoare alb.
MariaE15: 2) Observație: apare un precipitat alb, cristalin de BaSO4. Concluzie: ionii de SO4(2-) se pot identifica cu ajutorul ionilor de Ba(2+), fiindcă formează un precipitat alb, cristalin vizibil.
MariaE15: 3)Observație: Apare efervescența. Ionul carbonat (respectiv carbonat acid sau bicarbonat) se poate identifica ușor cu un acid (chiar acid acetic), fiindcă apare efervescența, *fierberea la rece*, din cauza degajării de CO2.
MariaE15: -Nu știu, cât de mult v-am fost de ajutor!
rotaruornela03: Multumesc mult
Alte întrebări interesante