Limba română, întrebare adresată de stroiedaria233, 8 ani în urmă

3. Rescrie textul următor, transformând vorbirea directă în vorbire indirectă: „Deodată auziră o voce solemnă, care părea să vină de undeva din vârful marelui dom. - Sunt Oz cel Mare şi Cumplit. De ce m-ați căutat? Se uitară iarăşi prin toate colțurile și, nevăzând pe nimeni, Dorothy întrebă: - Unde eşti? - Pretutindeni, răspunse Vocea. Dar pentru ochii muritorilor sunt nevăzut. Acum însă mă voi așeza pe tron și vă este îngăduit să vorbim. [...] - Am venit să-ți ții promisiunea, Oz! zise Dorothy. - Ce promisiune? întrebă Oz. - Ai făgăduit să mă trimiți înapoi în Kansas când Vrăjitoarea cea Rea va fi nimicită, zise fata. - lar mie mi-ai făgăduit minte, zise Sperie-Ciori. - lar mie, inimă, zise Omul de Tinichea. - lar mie, curaj, spuse Leul cel fricos. - Dar a fost cu adevărat răpusă Vrăjitoarea cea Rea? întrebă Vocea, și lui Dorothy i se păru că tremură puțin. - Da, răspunse ea, am topit-o chiar eu cu o găleată de apă. - Doamne, zise Vocea, ce surpriză! Bine, veniți mâine la mine, căci îmi trebuie timp de gândire. - Ai avut destul timp, se înfurie Omul de Tinichea. - Nu mai așteptăm nici o singură zi, adăugă Sperie-Ciori. - Trebuie să-ți ții promisiunea față de noi! exclamă Dorothy."


va roggggg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
11

Rescrie textul următor și transformă vorbirea directă în vorbire indirectă:

„Deodată auziră o voce solemnă, care părea să vină de undeva din vârful marelui dom. Vocea se prezentă ca fiind Oz cel Mare și Cumplit și îi întrebă de ce-l caută. Se uitară iarăşi prin toate colțurile și, nevăzând pe nimeni, Dorothy întrebă vocea unde se află. Aceasta îi răspunde că este pretutindeni și că se va așeza pe tron pentru a discuta. Dorothy i-a spus că au venit la el pentru a-și ține promisiunea. Oz întrebă fetița despre ce promisiune este vorba, iar aceasta i-a răspuns că făgăduise că o va trimite înapoi în Kansas după ce Vrăjitoarea cea Rea va fi înfrântă. Sperie-Ciori i-a zis că ei i-a promis minte, Omului de Tinichea - inimă, iar Leului cel fricos - curaj. Însă Vocea se întrebă dacă Vrajitoarea cea Rea a fost într-adevăr nimicită. Dorothy i-a afirmat că ea a topit-o cu o găleată de apă, iar Oz, auzind acestea, le-a transmis să se reîntoarcă mâine, pentru că are nevoie de timp de gândire. Omul de Tinichea s-a înfuriat, spunându-i că a avut destul timp de gândire, Sperie-Ciori i-a transmis că nu mai așteaptă încă o zi în plus, iar Dorothy i-a strigăt să-și țină promisiunea față de ei!"

Reținem: Textul face parte din cartea "Vrăjitorul din Oz" de Lyman Frank Baum. "Vrăjitorul din Oz" prezintă aventura micuței orfane Dorothy Gale.

Pentru a trece vorbirea directă în vorbire indirectă trebuie să transformăm dialogul în narațiune și descriere.

Rezumatul cărții "Vrăjitorul din Oz" de Lyman Frank Baum aici: https://brainly.ro/tema/3134771

Spor la teme!

#SPJ1


lucaandreitacciu: Ms
Mihaitza818: ms
spakone: Ms
popianalexandra: E exact la fel voi nu vedeți ca nu e Bine ce rezolvare va dat ea/el
balead2010: așai
Alte întrebări interesante