3. Sintetizează conținutul textului dat, formulând: un enunt o expresie un cuvânt-cheie → 4. Notează două idei din text care ți s-au părut neobişnuite. 5. Plasează evenimentele relatate pe axa timpului. plecarea lui Eric la Agenția Spațială Internațională 6. Completează cadranele. 1. Motivează faptul că textul citit aparţine 2. Selectează cât mai mulți termeni utilizați literaturii ştiinţifico-fantastice. în text, specifici domeniului ştiinţific. 4. Desenează-i pe Annie si pe George pregătiți pentru plecarea în spatiu. 3. Formulează întrebări în legătură cu o problemă pe care nu o lămurește textul.
Răspunsuri la întrebare
În primul rând, vom vedea ce este sinteza unui text, apoi ce înseamnă genul SF și, astfel, vom putea răspunde și întrebărilor.
1. Ce reprezintă sinteza textului?
Sinteza unui text se realizează prin scoaterea ideilor principale și secundare din el. Sinteza trebuie să fie scurtă și cât mai obiectivă.
Există două tipuri de sinteză:
Sinteza de fond - prezintă informația într-un mod util și logic.
Sinteza argumentativă - orice opinie trebuie să fie făcută cu argumente care să convingă.
Așadar, în textul: “George în căutare de comori prin Cosmos” de Stephen Hawking și Lucy Hawking putem identifica câteva idei importante, luând în considerare personajele George, Annie, Emmet, d-nul Reeper și acțiunile lor: plecarea spre Florida, întâlnirea cu Emmet, plecarea spre Marte, aventurile de acolo, ajungerea pe Titan, întâlnirea cu d-nul Reeper.
Citește cu atenție textul și, astfel, vei putea răspunde și întrebărilor cu numărul 4 și 5.
2. Ce este genul științifico-fantastic?
Genul literar științifico-fantastic (SF) este considerat unul dintre cele mai creative genuri.
Prezentarea personajelor ce iau partea la acțiune, locurile în care se petrec aceasta, dar și felul în care sunt povestite întâmplările, fac din acest gen unul extrem de interesant.
Acest gen prezintă lumi diferite de realitatea cu care suntem obișnuiți.
Punctul de plecare în crearea unui astfel de gen este chiar știința. Se descriu lumi unde aceasta este predominată, unde tehnologia este foarte avansată, se prezintă spațiul, alte planete, aventurile unor personaje atipice (humanoizi, roboți)
Beneficiile cititului de literatură SF:
- Promovează interesul pentru știință;
- Încurajează imaginația;
- Dezvolta o gândire critică;
- Ne motivează să cercetăm mai mult un domeniu anume și să gasimt singuri răspunsuri;
- Stimulează creativitatea;
Sper că te-am ajutat să găsești răspunsurile potrivite! Mult succes!