Istorie, întrebare adresată de dmwy2x, 8 ani în urmă

3 Studiază sursele și realizează sarcina de activitate

Sursa A. „Revoluțiile din 1989 au schimbat in mod

fundamental harta politică, economică şi culturală a lumii. Rezultând din nemulţumirea generală față de dominația ideologică leninistă, ele au permis redescoperirea participării democratice şi a activismului civic, [...] in timp ce rezultatul final al acestei tranziții este incă neclar, revoluțiile au reușit in scopul lor cel mai important: au desfiinţat regimurile leniniste și au acordat cetatenilor acestor fări libertatea de a se implica total în modelarea propriilor destine." (Vladimir Tismaneanu", Revoluțiile din 1989 intre trecut și viitor. Polirom, 1999, ,-23.

Sursa B. „Căderea neașteptată a Zidului, care a marcat desatelizarea democrațiilor populare" în 1989 și apoi implozia URSS in 1991, a reprezentat o dublä revoluție. Revoluție, desigur, pentru tările eliberate de sub tutela sovietică; dar şi revolutie în raporturile dintre cele două părți ale Europei. Imaginea miilor de berlinezi din Est nävälind, pe 9 noiembrie 1989, începând cu ora 22, pe Bornholmer Strasse, care făcea legătura dintre Pankow şi Wedding, primul punct de trecere unde barierele dintre partea de Est şi cea de Vest au fost ridicate, au rămas în memorie drept simbolul dorinţei populare de a reface unitatea distrusă: Unitatea Germaniei, dar şi unitatea Europei". (Soulet Jean-François. Istoria Europei de Est de la al Doilea Război Mondial până în prezent. p.223)

. Utilizează sursele de mai sus şi cunoștințele acumulate pentru a argumenta, într-un text coerent afirmația: Anul 1989 a fost definitoriu pentru istoria Europei

Notă: Formulează cel puțin 3 argumente.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nastya999
2

Răspuns:

1989

Explicație:

  1. Zidul Berlinului a cazut, Germania devenind un stat unitar.
  2. URSS a disparut si au aparut tari mai mici care nu existau pana atunci: Ucraina, Letonia, Estonia, Belarus, Polinia, etc.
  3. Multe tari comuniste au schimbat regimul politic comunist cu cel democratic.
Alte întrebări interesante