Fizică, întrebare adresată de maximrotaru459, 8 ani în urmă

38. Leagă o bilă mică sau un alt corp punctiform de capătul unui fir lung suspendat de cleștele unui stativ. După aceasta abate bila de la poziţia ei de repaus, apoi las-o liber. Descrie ce transformări ale energiei mecanice au loc în sistemul bilă-pământ. Dă exemple de astfel de transformări în sisteme analogice.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
  • Bila dispune în primul rând de energie potențială, care poate fi
    transformată în energie cinetică.
  •  Pentru a înțelege mai bine aceste două concepte, energia potențială este posibilă, adică aceasta este pusă în practică, adică transformată în energie cinetică. Aceasta depinde de configurația sistemului , poziția obiectului.  Energia cinetică este acea energie de care dispune un anume obiect prin mișcarea sa.
  •   Printre sisteme care dispun de această transformare între cele două tipuri de energii se regăsesc : rollercoaster-urile (când urcă, energia cinetică este transformată în energie potențială, iar când coboară, acea energie potențială devine cinetică.), avioanele(dacă un avion intră in picaj, acesta va începe să devină din ce în ce mai rapid.), cascadele și chiar barajele , care transformă acea energie cinetică de la căderea apei în energie electrică!


      Desenul atașat reprezintă schema propusă, iar imaginea cu bila pe deal este un sistem analog, în care bila dispune de energie potențială căci este la înălțime, și dorește să ajungă într-un punct stabil, adică la baza dealului, astfel transformând energia potențială in energie cinetică.

Anexe:
Alte întrebări interesante