Geografie, întrebare adresată de danamelnic0509alla, 8 ani în urmă

4. Argumentează prin exemple concrete relaţiile cauzale: climă - vegetație; climă
sol: climă - faună; relief - vegetaţie.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
7

Răspuns:

Clima reprezintă factorul principal care influențează distribuția vegetației. Fiecare tip de climă îi corespunde un anumit tip de vegetație. Spre exemplu, în extremitatea nordică a Europei este prezentă vegetația de tundră (mușchi și licheni) adaptată condițiilor neprietenoase cu temperaturi negative, de ierni lungi și groase și veri scurte.

Relația cauzală climă-sol este cea care condiționează formarea solului. Variația temperaturilor procesele de îngheț-dezgheț influențează dezagregarea și alterarea rocilor. Totodată, precipitațiile influențează procesul de eluviere.

Spre exemplu, în zonele de câmpie se întâlnesc solurile fertile din clasa molisoluri propice culturilor agricole.

Relația clima-faună este foarte strânsă și a determinat repartiția faunei pe glob. O influență foarte mare o are temperatura și umiditatea aerului dar și vântul.

Spre exemplu, unele animale s-au adaptat condițiilor vitrege specifice zonei reci (temperaturi scăzute): ursul polar, vulpea polară.

Relația relief-vegetație este extrem de importantă pentru formarea solurilor. Dezagregarea determină fărâmițarea rocilor în particule mici iar rădăcinile plantelor și a arborilor contribuie la acest proces de fărâmițare. Pe de altă parte dezvoltarea vegetației este influențată de altitudinea reliefului. Pe măsură ce altitudinea crește vegetația este mai săracă (pajiștile și golurile alpine).

Alte întrebări interesante