Limba română, întrebare adresată de ccristea690, 8 ani în urmă

4. b) Interlocutorul lui Edmond este ... Transcrie un verb la modul conjunctiv și unul la condițional-optativ. 5. Precizează modul următoarelor verbe: a abdicat, ajungeai. 6. Alcătuiește un enunţ în care verbul a reuși să fie folosit la modul condițional-optativ, timpul perfect. 7 Indică valoarea verbului a avea în contextul: ,,ce profesie ai?". Transformă în vorbire indirectă ultimele unsprezece replici. e acordă 1 punct din oficiu.​


djp3k05: si textul ? restul?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
15

Răspuns:

4. b) Interlocutorul lui Edmond este deținutul nr. 27.

5. verbele „a abdicat” și „ajungeai” sunt la modul indicativ

6. Ar fi reușit să ajungă în mare, dacă nu greșea planul.

7.  verbul „ai” are valoare predicativă

8.

Vocea de pe cealaltă parte a zidului îi spune să nu mai sape și îl întreabă pe Edmond la ce nivel este gaura pe care o săpase.

Edmond îi răspunde că este la nivelul podelei. Vocea trage concluzia că desenele sale au fost greșite, având o eroare de cel puțin cincisprezece picioare, deoarece el credea că sapă în zidul fortăreței.

Edmond își dă seama că în lipsa erorii, tunelul ar fi ieșit deasupra mării. Vocea îi spune că asta și voia, iar dacă ar fi reușit, ar fi sărit în mare și ar fi înotat până la o insulă din apropiere.

Edmond îl întreabă dacă ar fi fost în stare să înoate până acolo. Vocea îi spune că nădejdea lui era în Dumnezeu, dar aflând că de fapt a săpat spre o altă celulă, își dă seama că planul este zadarnic.

Edmond îl întreabă cum se numește și află că vocea aparține deținutului nr. 27.

Anexe:
Alte întrebări interesante