Limba română, întrebare adresată de moisemaria2206, 8 ani în urmă

4.Care dintre secventțele de mai jos, extrase din actul I, se adresează scenografului? Justifică-ți răspunsul.
a „Firma lui Take, pe care-i scris doar: «La Take», e neagră cu litere galbene, iar a lui Ianke e galbenă cu litere negre."
b „Take și Ianke țin mărfuri la fel, coloniale, un pic de fierărie și mărunțișuri de marchitănie. Numai Cadâr are specialitatea nației lui: cafea, rahat și tot felul de dulciuri."
c „E cald și zăpuşeală. Ghicești apropierea serii - dar vipia nămezii s-a prelungit până aici." ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
4

4. Care dintre secvențele de mai jos, extrase din actul I, se adresează scenografului? Justifică-ți răspunsul

a. „Firma lui Take, pe care-i scris doar: «La Take», e neagră cu litere galbene, iar a lui Ianke e galbenă cu litere negre."

b. „Take și Ianke țin mărfuri la fel, coloniale, un pic de fierărie și mărunțișuri de marchitănie. Numai Cadâr are specialitatea nației lui: cafea, rahat și tot felul de dulciuri."

c. „E cald și zăpuşeală. Ghicești apropierea serii - dar văpaia nămezii s-a prelungit până aici."

Secvențele extrase din actul I care se adresează scenografului sunt: a, b și c.

Aceste secvențe sunt scrise în italic și ele sunt didascalii, adică informații ce se adresează scenografului pentru ca el să aibă grijă ca decorul să fie în așa fel, încât cititorul sau spectatorul piesei de teatru să înțeleagă despre acțiune încă de la început.

Argumentele că răspunsul este corect, sunt:

În secvența a, se indică cum să arate firmele lui Tache și Ianke, pentru ca aceste două personaje să fie distincte și recunoscute pe parcurs;

În secvența b, se arată ce mărfuri să fie expuse spre vânzare, astfel ca despre cele trei personaje, Take, Ianke și Cadâr, să se afle originea lor;

În secvența c, este vorba despre vreme, astfel încât scenograful să știe cum vor fi îmbrăcate personajele din piesa de teatru "Tache, Ianche și Cadâr" de Victor Ion Popa.

Succes!

Anexe:
Alte întrebări interesante