4. Care este rostul referirilor la familia lui Eminescu: fratele mai mare, tatăl, sora Harieta? Cum se împacă geniul şi nebunia?repede pleaseee
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Despre fraţii şi surorile lui Mihai Eminescu se cunosc doar câteva referinţe biografice. Datele existente vorbesc despre un destin tragic al familiei Eminovici, marcat de posibile stigmate genetice, sinucideri şi boli incurabile. Cu toate acestea, familia poetului i-a împărtăşit măcar parţial geniul, în diferite domenii de activitate.
Familia căminarului Ghorghe Eminovici, un personaj cu origine ţărănească, a fost numeroasă. Gheorghe Eminovici a avut cu Raluca Iuraşcu, fiică de boier din ţinutul Joldeşti, judeţul Botoşani, nu mai puţin de 11 copii, trei fete şi opt băieţi. Aceştia au copilărit la Ipoteşti, acolo unde căminarul avea proprietăţi, dar şi în municipiul Botoşani, în casa acestuia din actualul centru al oraşului. Mihai Eminescu era cel de-al şaptelea copil, născut la 15 ianuarie 1850, într-o casă din municipiul Botoşani.
Despre fraţii şi surorile lui Eminescu nu se cunosc detalii, fiind precizate doar câteva date biografice, găsite în special la criticul literar George Călinescu, care a dedicat o întreagă lucrare vieţii lui Mihai Eminescu. Totodată despre fraţii şi surorile lui Eminescu, pot fi aflate informaţii din corespondenţa purtată între Mihai Eminescu, Gheorghe Eminovici şi Harietta Eminovici, sora poetului.
Din lucrarea marelui critic literar, dar şi din sursele de informaţie disponibile este dezvăluit un destin tragic al familiei poetului nepereche. Majoritatea fraţilor şi surorilor lui Eminescu au fost seceraţi de boli incurabile în secolul al XIX-lea, s-au sinucis sau au suferit toată viaţa de afecţiuni grave. Se vorbeşte tot mai des de afecţiuni şi predispoziţii ereditare în familia poetului, de la tuberculoză la afecţiuni psihice, precum depresia accentuată. Totodată familia lui Eminescu este marcată de geniu, fraţii acestuia în special dovedind o capacitate extraordinară în domeniile în care activau, în special drept, strategie militară şi medicină.