4. Citiți cele două descrieri de mai jos. Arătați care este obiectul descrierii. Precizaţi asemănările şi deosebirile dintre textul literar şi cel nonliterar: a Mansarda, de înălțime apreciabilă, este, în egală măsură, un loc unde te poți retrage pentru studiu, dar și spațiul în care te poți relaxa. Un calculator şi o
canapea confortabilă asigură aceste funcțiuni.
(în revista Domus, anul II, nr. 5, iunie 2000) b O lampă portativă cu abajur era aprinsă pe o masă rotundă, răspândind cercuri de umbre degradate prin casă și imprimând un rotocol alb în tavan. Felix privi în odaie. Încăperea era mai mult lungă decât lată şi avea o fereastră care da în gearnlâc, acoperită cu o mare cortină de plus maron. [...] Lucirea pereţilor atra- se atenția lui Felix, care descoperi cu mirare că odaia era tapetată cu o hârtie dungată şi cu mici flori de miozotis. În schimb, patul era nou și așa de scund, încât părea un divan. În apropierea ferestrei se afla o masă de toaletă cu trei oglinzi mobile şi cu multe sertare. În fața ei se vedea un taburet rotativ de pian. Sertarele de la toaletă şi de la dulapul de haine erau trase afară în felurite gra- de, şi-n ele se vedeau, ca nişte intestine colorate, ghemuri de panglici, cămăşi de mătase mototolite, batiste de broderie şi tot soiul de nimicuri de fată. Cutii de pudră numeroase, unele desfundate, flacoane de apă de Colonia destupa- te erau aruncate în dezordine pe masa de toaletă, ca într-o cabină de actriță, dovedind graba cu care Otilia le mânuia. Rochii, pălării zăceau pe fotolii, pantofi pe sub masă, jurnale de modă franţuzeşti mai peste tot, amestecate cu note muzicale pentru pianoforte.
(G. Călinescu, Enigma Otiliei)
Răspunsuri la întrebare
În ambele texte, obiectul descrierii este o cameră.
Cele două texte se aseamănă prin modul de expunere folosit: descrierea. Ambele texte descriu o cameră, menționând diverse piese de mobilier.
Primele diferențe le vedem din stilul descrierii: textul a) este un text non-literar, descrierea fiind obiectivă, fără figuri de stil și fără a se pune accent pe trăirile vreunui personaj. Textul b) este literar, subiectiv, conținând figuri de stil („umbre degradate”, „intestine colorate”, „ca într-o cabină de actriță”, „pălării zăceau” și altele) și punând accent pe trăirile și caracterul personajelor (Felix „descoperi cu mirare”, Otilia era grăbită „graba cu care le mânuia”)
O altă diferență o vedem în dimensiunea textelor: textul a) este foarte scurt, pe când textul b) este lung și abundă în detalii. De asemenea, textele sunt de natură diferită: textul a) face parte dintr-un articol de revistă, iar textul b) dintr-un roman.