Limba română, întrebare adresată de maximgigi23, 8 ani în urmă

4. Citiți proverbele. Copiaţi-le pe caiet. Consultați Dicţionarul de proverbe comentate și aflaţi explicatia celor pe care nu le înțelegeți. Mîna care nu ştie să scrie dă vina pe condei. Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. Omul harnic, muncitor/ De pîine nu duce dor. Cinstea cîntăreşte mai mult decît banul. Ascultă cu urechile, vezi cu ochii şi taci cu gura. Pomul se cunoaşte după roade și omul după fapte. Ce ţie nu-ți place, altuia nu face! La plăcinte înainte, La război înapoi. Prietenul la nevoie se cunoaşte. Cine se scoală de dimineață departe ajunge. Noaptea e un sfetnic bun. Cine sapă groapă altuia, cade singur în ea. După faptă și răsplată. Lăcomia strică omenia. Nemulțumitu- lui i se ia darul. Lauda de sine nu miroase-a bine. Minciuna are picioare scurte, Ulciorul nu merge de multe ori la apă.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BiaE
7

Proverbele sunt învățături morale care, de cele mai multe ori, sunt exprimate metaforic.

Să citim și să explicăm câteva dintre exemplele de mai sus:

1. Mâna care nu ştie să scrie dă vina pe condei. = În general, atunci când o persoană nu știe să facă un anumit lucru, caută vinovați pentru neputința sa. În cazul de față, dacă o persoană nu poate să scrie frumos, atunci consideră că vinovat este stiloul.

2. Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. = Oamenii nu își pot schimba comportamentul, însă îi pot păcăli pe cei din jurul lor schimbându-și înfățișarea, sau lucrurile care se văd doar la suprafață.

3. Omul harnic, muncitor/ De pâine nu duce dor. = Oamenii care sunt muncitori au parte întotdeauna de lucruri bune, în special de mâncare pe care să o pună pe masă.

4. Cinstea cântăreşte mai mult decât banul. = Este mai important să fii cinstit, decât să fii bogat. Însușirile morale primează în fața avuției sau altor lucruri materiale.

Consultă Dicționarul de proverbe pentru a afla explicația celorlalte proverbe.

Aici găsești și alte exemple de proverbe: https://brainly.ro/tema/2526180

#SPJ1

Alte întrebări interesante