Limba română, întrebare adresată de aby10albert, 8 ani în urmă

4. Demonstrează, într-o compunere de 200 - 250 de cuvinte, că poezia Oaspeţii primăverii de
Vasile Alecsandri este o descriere literară în versuri.
Recomandare:
in realizarea compunerii vei avea în vedere:
- indicarea a patru trăsături ale descrierii literare;
- ilustrarea celor două trăsături cu exemple din textul-suport;
- indicarea a două trăsături reprezentative pentru stilul autorului;
- respectarea limitei de cuvinte specificate.​


danutmmocanasu464: cine ma ajuta la acea temă
danutmmocanasu464: va rog urgent va dau coroană

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dzburator
18

Răspuns:

Poezia „Oaspeții primăverii” de Vasile Alecsandri este o operă literară în versuri, în care este conturat un tablou din natură. Datorită procedeelor artistice și a numeroaselor substantive însoțite de adjective, care sunt  folosite de către autor pentru a-și exprima gândurile, sentimentele și ideile față de tabloul descris această poezie este o operă literară.

În primul rând, poezia este un pastel, deoarece este descrisă venirea primăverii prin numeroasele adjective folosite, prin numeroasele figuri de stil, precum epitetele „cer albastru”, „copilaşii veseli”, „lungă ciripire”, „raze aurite”; personificările „primăvara cu sânu-i de verdeaţă”, „cerul şi pământul preschimbă sărutări”; comparația „cercuri line (…) rapide ca gândul”; enumerația „În lume-i veselie, amor, sperare, viaţă” și inversiunile „în cercuri line zboară”, „În aer ciocârlia", dar și prin imaginile artistice, precum cele vizuale „În fund, pe cer albastru, în zarea depărtată,/La răsărit, sub soare, un negru punct s-arată!”, „În aer ciocârlia”, „Pe crengile pădurii un roi de păsărele”; motorii „El vine, se înalţă, în cercuri line zboară”, „Şi pe deasupra bălţii nagâţii se-nvârtesc” și auditive „vesele cântări” și „lungă ciripire”.

În al doilea rând, poezia aparține speciei pastel datorită temei naturii, iar peisajul prezintă elementele spațiului aerian: „cer albastru”, „cocostârcul”, „ciocârlia”, „nagâții” și elementele spațiului terestru: „copilașii veseli”, balta, „pământul”, care sunt folosite cu scopul de a contura tema. Autorul își exprimă direct sentimentele față de cadrul natural arătându-și entuziasmul pe care i-l provoacă venirea primăverii.

Totodată,  poezia este împărțită în patru strofe, cu număr fix de patru versuri și elementele de versificație ale poeziei sunt rima împerecheată și măsura de 13-14 silabe, iar modul de expunere este descrierea.

În concluzie, datorită procedeelor artistice, al temei naturii și a elementelor de versificație, poezia „Oaspeții primăverii” de Vasile Alecsandri este o descriere literară în versuri.

Explicație:

Știu că e cam lungă dar am pus foarte multe exemple, vezi tu ce mai scoți și mai mdifici. Nu copia direct, modifică puțin, ca să pară scrisă de tine!


aby10albert: mersi
danutmmocanasu464: na pentru ce
Alte întrebări interesante