4. Enumeră darurile Duhului Sfânt pe care creştinul le primeşte prin Sfânta Taină a Mirungerii.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Răspuns:
1. Taina Botezului
Taina Mirurgerii
Taina Sfintei Impartașiri
Taina Spovedaniei
Taina Hiroteniei sau Proeția
Taina Cununuei
Taina Sfântului Maslu
2. La Sfânta Taina a Mirungerii
3.
1. Darul înţelepciunii
– O înţelegere specială a lucrurilor adânci şi tainice a lui Dumnezeu; O înţelepciune specială pentru o nevoie specială.
2. Darul cunoştinţei
– O rostire inspirată de Duhul Sfânt prin care se descoperă ceva; Dumnezeu îl face pe credincios în stare să spună lucruri pe care, prin abilitatea umană nu le-ar cunoaşte niciodată; Nu are nimic de-a face cu cunoaşterea omenească, şi nu este rezultatul studiului teologic sau biblic.
3. Darul credinţei
– Nu se referă la credinţa care duce la mântuire; Este credinţa deplină care mută munţii; convingerea supranaturală a credinciosului că Dumnezeu va lucra în ciuda (contrar) tuturor circumstanţelor nefavorabile; Este pus în inima unei persoane într-un moment deosebit şi pentru o nevoie deosebită; În general este asociat, lucrează împreună (conlucrează)cu darul vindecărilor sau cu darul minunilor.
4. Darul tămăduirilor (vindecărilor)
– Manifestarea puterii lui Dumnezeu în domeniul bolilor. Poate vindeca orice fel de boală sau neputinţă.
5. Darul minunilor
– Puterea supranaturală de a face lucruri care în alt fel sunt imposibile.
6. Darul prorociei
– O proclamare verbală supranaturală a unui mesaj care vine direct de la Dumnezeu pentru poporul Său.
7. Darul deosebirii duhurilor
– Abilitatea specială dăruită de Duhul Sfânt de a vedea dincolo de ceea ce văd oamenii obişnuiţi atunci când se manifestă un duh; Abilitatea de a cunoaşte prin ce fel de duh vorbeşte sau acţionează un om.
8. Darul feluritelor limbi
– Abilitatea dată unui credincios, de Duhul Sfânt prin care el poate vorbi în limbi pe care nu le-a învăţat niciodată.
9. Darul tălmăcirii limbilor
– Pune mesajul într-o limbă înţeleasă de comunitate; insuflarea Duhului Sfânt dată tălmăcitorului de a oferi înţelesul într-o limbă cunoscută; tălmăcitorul nu cunoaşte limba din care tălmăceşte.
4. Sfantul Botez este Taina prin care omul, prin intreita afundare in apa in numele Prea Sfintei Treimi, dobandeste iertare de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana atunci (in cazul in care cel botezat este matur), se naste din nou duhovniceste si devine membru al Bisericii lui Hristos. Botezul este numit si „usa tainelor", fiindca numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu dupa har si madulare vii ale trupului Sau mistic si numai astfel, botezati fiind, putem primi si celelalte Taine.
Botezul este intemeiat ca Taina de Mantuitorul prin cuvintele: „Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" (Matei 28,19).
Darurile Duhului Sfânt pe care creștinii le primesc prin Sfânta Taină a Mirungerii sunt:
·Se dăruiesc toate puterile si darutule energice harnice in-creştinătoare ale Duhului Sfânt pentru viața cea nouă în Hristos .