4.Enumeraţi două structuri care intervin în procesul de coagulare a sângelui. Descrieţi
mecanismul
5.Definiţi noţiunea de imunitate. Daţi exemple de tipuri de imunitate dobândită. Argumentaţi
răspunsul oferind exemple.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
4. Coagularea este procesul prin care sângele se transformă din stadiul de lichid într-un gel, numit cheag (sau tromb).
- Coagularea este rezultatul hemostazei, un proces foarte complex care implică activarea, adeziunea și agregarea plachetară (a trombocitelor) dar și formarea unei rețele de fibrină.
- Coagularea are loc, din punct de vedere biochimic, în momentul precipitării fibrinogenului, care se transformă în fibrină, o substanță insolubilă care formează o rețea.
5. Imunitatea este însușirea organismului vegetal, animal și uman de a opune rezistență
Imunitatea dobândită apare la om atunci când organismul este atacat de o boală infecțioasă, cum ar fi tusea convulsivă, rujeola, varicela, în urma vaccinării preventive sau a introducerii în organism a serului curativ.
- În ambele cazuri organismul răspunde prin producerea antitoxinelor, care neutralizează substanțele toxice, lizine, care dizolvă corpii bacterieni, aglutinine, care lipesc și aglomerează microbii, precipitine, care precipită substanțele bacterogene.
- Imunitatea dobândită are o perioadă de la 5 la 25 de ani în fața activității microbilor și a substanțelor toxice, cu alte cuvinte, capacitatea lui de a-și păstra sănătatea și vigurozitatea.
Explicație:
Sper ca te-am ajutat! ❤️