Chimie, întrebare adresată de coradobogos808, 8 ani în urmă

4. Forma de relief generată
de actiunea vîntului este...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de beatriceradu85
0

Răspuns:

the best experience on our website. Learn more

Got it!

Demografie Ecologie mediu Geologie

Hidrologie Meteorologie

Vantul si relieful creat prin actiunile sale

geografie

Vantul si relieful creat prin actiunile sale

Probleme:

- Vantul agent morfogenetic azonal.

- Mecanismul actiunii eoliene si formele de relief create; raporturile dintre procesele eoliene si de alta natura in peisajul desertic.

1. Vantul agent morfogenetic

Vantul constituie o forma de exteriorizare a deplasarii maselor de aer pe suprafete si perioade de timp diferite. in functie de conditiile care faciliteaza miscarea aerului acest proces se va caracteriza prin viteza, intensitate, directie deosebite. Unele se vor manifesta permanent pe aceeasi directie, aproape in fiecare luna a anului dar cu viteze variate, altele vor fi de scurta durata sau periodice. Ca urmare, vanturile sunt prezente aproape peste tot pe suprafata terestra dar au parametrii diferiti de manifestare. De aici pe de-o parte specificul polizonal al inregistrarii sale ca agent extern iar pe de alta ca factor particular zonal in dezvoltarea anumitor forme de relief (vanturi polare, vanturi de vest, musoni, brize, simun etc.). Totusi prin efectele sale se pot separa doua situatii – regiuni unde au un rol esential in geneza si dezvoltarea reliefului impunand pe ansamblu in peisaj caracteristicile sale (deserturile si semideserturile calde si reci, crestele muntilor inalti) si regiuni unde actiunile vantului se asociaza celor manifestate de alti agenti mergand de la stimularea acestora (crearea de valuri, curenti in lungul tarmurilor) pana la crearea de microforme proprii care se alatura celorlalte.

Actiunile morfogenetice ale sale depind insa de mai multi factori din care unii sunt legati de insasi dinamica lor iar altii de conditii locale, regionale impuse de caracteristicile celorlalti componenti geografici ce definesc suprafata activa (mai ales relieful, formatiunile vegetale acoperitoare, roca etc.).

Factorii proprii in principal sunt: viteza, durata si frecventa. Desigur orice vant poate deplasa particule minerale pe distante diferite iar actiunea cumulata a acestora sa conduca la modificari in alcatuirea si infatisarea reliefului. insa doar vanturile care depasesc anumite viteze (ex. 30 km/ora), durate (cel putin cateva zile) si frecventa (repetabilitate) intr-un an sunt cele care creaza un relief cu specific distinct ce alcatuieste grupa formelor de relief eolian si respectiv peisajul eolian.

Alti factori precum alcatuirea litologica (prin proprietatile rocilor) a suprafetelor supuse izbirii de catre masa de aer, prezenta sau absenta covorului vegetal, gradul de umezeala al rocilor sau depozitelor de alterare, desfasurarea lanturilor de munti si al culoarelor depresionare in raport cu directia vantului etc. diversificata local si regional activitatile acestui agent.

Alte întrebări interesante