Limba română, întrebare adresată de cristinamario1, 9 ani în urmă

4 fragmente din Sarguinta lui Iancu va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rusyaruslanab
2
Lectura “Sarguinta lui Iancu” surprinde un moment esential din viata invatatorului Basil Dragosescu si anume momentul descoperirii unui viitor talent.
Invatatorul Basil Dragosescu, asteptat cu nerabdare de elevi, a intrat in clasa. Invatatorul le-a spus elevilor ca vor incepe cu ora de romana, iar dupa verificarea temelor, le va impartas impresiile despre compunerile pe care le predasera copiii cu o zi inainte.
Invatatorul trecu printre banci si se opri in fata elevului Caragiale atras de claritatea formei de exprimare a acestuia. 
Intrebat fiind de ce a scris aceeasi idee in mai multe forme, elevul Caragiale a explicat ca s-a straduit sa-si exprime gandurile in cat mai putine cuvinte. Copilul este incurajat de dascalul sau care-l da drept exemplu colegilor de clasa.
Apoi invatatorul se bucura cand observa in caietul lui Iancu texte copiate si ici-colo subliniate cuvinte sau expresii. Intors la catedra, invatatorul a spus ca elevul Caragiale, prin rodul stradaniei lui, a scris intr-o pagina cat au scris altii in sase, utilizand corect ortografia si punctuatia, iar forma fiind foarte ingrijita. Elevul primeste prima incurajare: “Bravo, Caragiale!” din partea invatatorului iar pe caiet un zece cat roata carului de mare.
Bazil Dragosescu ramane astfel un personaj insemnat in viata scriitorului si in paginile lui de amintiri.
Alte întrebări interesante